Aproape 2.000 de tone de cereale au facut obiectul unei tranzactii dubioase in urma careia o societate din judetul Timis a fost prejudiciata cu peste 5 miliarde de lei. Dupa o serie de matrapazlacuri, creierul acestei afaceri a reusit sa fuga din tar

Aproape 2.000 de tone de cereale au facut obiectul unei tranzactii dubioase in urma careia o societate din judetul Timis a fost prejudiciata cu peste 5 miliarde de lei. Dupa o serie de matrapazlacuri, creierul acestei afaceri a reusit sa fuga din tara inainte ca anchetatorii sa dispuna inceperea urmaririi penale. Maria Paun, 50 de ani, din Constanta, caci despre ea este vorba, a pus in miscare o intreaga filiera de ilegalitati, inclusiv firme-fantoma, prin care a pacalit SC "Sinagro" SA din Sannicolau Mare, neachitand marfa pe care a contractat-o.
Politistii spun ca femeia, administrator si asociat la SC "Trans Mari International "SRL, cu sediul in localitatea Ovidiu, se face vinovata de inselaciune, insa afacerile sale cuprind, se pare, o serie intreaga de fapte penale. Anchetatorii o suspecteaza si de comiterea de falsuri, uz de fals, evaziune fiscala si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Paguba creata bugetului de stat in aceste cazuri se ridica insa la mai multe zeci de miliarde. "Deocamdata, dosarul este instrumentat de politistii de la Investigarea Fraudelor si procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sannicolau Mare si nu se poate face o estimare a pagubei, atata vreme cat nu au fost verificate toate documentele contabile", ne-a declarat insp. pr. Dumitru Pavel, purtator de cuvant al IPJ Timis. Anchetatorii spun ca Maria Paun s-a prezentat, la 8 februarie a.c., la SC "Sinagro" SA si s-a aratat interesata de achizitionarea a 1.200 tone de porumb si 700 tone de orz pe care "a uitat" sa le achite. In perioada februarie-martie a.c., aceasta s-a folosit de serviciile mai multor firme de transport rutier, cu ajutorul carora a ridicat cerealele contractate.

Sedii fictive si cecuri fara acoperire

"Marfa a fost comercializata mai departe pe raza mai multor judete, prin intermediul unor societati-fantoma. Verificarile noastre au stabilit ca firmele aveau sediile declarate fictiv si foloseau documente cu regim speciale care nu au fost emise de Imprimeria Nationala", ne-a precizat insp. pr. Pavel. Anchetatorii incearca acum sa reconstituie toate legaturile infractionale ale Mariei Paun prin care a pacalit mai multe firme. Din documentele contabile ridicate de la locuinta acesteia, in urma descinderilor facute, a rezultat faptul ca aceasta a revandut porumbul si orzul la preturi mult mai mici decat le achizitionase, stabilindu-se clar intentia sa de a pacali SC "Sinagro". Mai mult decat atat, Paun a emis si cecuri fara acoperire in conturile bancare. De asemenea, s-a stabilit ca sediul firmei sale este unul fictiv, motiv pentru care, la 25 martie a.c., simtindu-se incoltita, femeia si-a facut bagajele si a fugit in strainatate. Abia dupa ce a parasit tara, politistii au declansat urmarirea penala si intentioneaza s-o dea in urmarire generala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.