"Formidabil" - aceasta a fost prima reactie a lui Barbu Brezianu, cel mai competent expert roman in opera lui Constantin Brancusi, cand a aflat pretul la care s-a vandut, miercuri seara, la o licitatie a casei Christie's din New York, o "Pasare in va

"Formidabil" - aceasta a fost prima reactie a lui Barbu Brezianu, cel mai competent expert roman in opera lui Constantin Brancusi, cand a aflat pretul la care s-a vandut, miercuri seara, la o licitatie a casei Christie's din New York, o "Pasare in vazduh" recent descoperita.
Sculptura a fost adjudecata pentru suma de peste 27,4 milioane de dolari, acesta fiind un record mondial. "Este fantastic la ce cota inalta au ajuns sculpturile lui Brancusi. Sunt atat de putine incat au o valoare incomensurabila", a declarat, pentru Mediafax, Barbu Brezianu. "Poate ca Brancusi este la ora actuala cel mai faimos artist roman. Ne putem mandri. Eu de aici nu pot decat sa privesc cu admiratie ce se intampla pe piata internationala a artei cu lucrarile lui", a adaugat specialistul, care l-a numit pe Brancusi "un ambasador cultural roman first class".
Lucrarea realizata de sculptorul roman in perioada 1922-1923 provine dintr-o colectie privata din Europa, unde s-a aflat din 1937. Anterior, ea a facut parte din colectia lui Léonie Ricou, prietena cu Brancusi, dar si cu alti artisti, precum Picasso, Modigliani si Gonzalez.
Léonie Ricou, o parizianca cu o pasiune profunda pentru arta si literatura contemporana, pastra legatura atat cu artistii tineri, cat si cu cei deja afirmati. Ea organiza saloane la casa din Boulevard Raspail si avea contacte cu Guillaume Apollinaire, Modigliani, Villon, Gleizes, Léger, Derain si Picasso.
Pana acum se stia ca Ricou detinea doar trei opere de Brancusi: "Maiastra" din bronz, o varianta a "Sarutului" si probabil o "Muza adormita". Ricou a cumparat "Pasarea in vazduh" si a trimis-o la Bruxelles in 1928. Dupa moartea femeii, in jurul anului 1930, sculptura a ramas la sotul ei, belgianul Alexandre Stoppelaere, pana in 1937, cand a fost vanduta unui predecesor al celui care a scos-o la licitatie.

Lucrare descoperita de un expert Christie's in Franta

Specialistii n-au stiut de ea pana recent, cand un expert de la Christie's a descoperit-o intr-o casa din Franta, potrivit cotidianului The New York Times.
"Sunt experti in Brancusi de talie internationala, precum Friedrich Teja Bach si Sidney Geist, care au confirmat autenticitatea lucrarii. Din cate stiu, Teja Bach s-a deplasat de la Viena la New York pentru a gira provenienta operei", a spus Barbu Brezianu.
Potrivit site-ului casei de licitatie Christie's, lucrarea poate fi considerata pe drept cuvant un moment-cheie pentru istoria sculpturii secolului al XX-lea, reflectand o schimbare cruciala in evolutia artistica a lui Brancusi si a operei in sine, fiind una dintre variantele de "Pasari in vazduh". Sculptura vanduta la licitatie este una intermediara, fiind realizata intre cea aflata acum la Metropolitan Museum of Art din New York si cea de la Fundatia Beyeler din Elvetia.

Sofisticata, delicata, uimitoare

Pe langa importanta sa pentru istoria artei, sculptura uimeste prin sofisticarea si delicatetea executiei. Ideea de pasare este capturata atat de atent in marmura incat pana si fibrele albe ale pietrei joaca un rol in compozitia ei, unind cele doua parti ale corpului intr-un tot unitar. Din orice punct ar fi privita, sculptura transmite un sentiment minunat de echilibru si rafinament.
"Este o sculptura extraordinara - o adevarata emblema a secolului 20. Este cu atat mai interesanta cu cat este o descoperire nou-nouta", a spus Christopher Eykyn, seful Departamentului de arta moderna si impresionista de la Christie's, citat de CNN. "A fost in afara pietei de arta cam de cand a iesit din mainile artistului si este una dintre cele mai reprezentative creatii ale sale".

Cea mai optimista estimare initiala - 12 milioane de dolari

Estimata initial la o suma cuprinsa intre 8 si 12 milioane de dolari, lucrarea din marmura si piatra cu o inaltime de 121 de centimetri a fost achizitionata de un cumparator anonim cu o suma record. Brancusi mai stabilise un record de vanzari, in 2002, cand tot Christie's a vandut lucrarea "Danaide" cu 18,1 milioane de dolari.
Potrivit The New York Times, sase licitanti seriosi s-au luptat pentru lucrare miercuri seara, iar cand pretul a ajuns la 23 milioane de dolari, doua persoane care licitau prin telefon pareau hotarate sa nu o piarda.
Lucrarea s-a adjudecat pentru 24,5 milioane, la care se adauga comisionul casei de licitatii (20% pentru primii 200.000 de dolari din pret si 12% pentru restul sumei). Publicul a inceput sa aplaude.

Numele lui Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, pe lista posibililor detinatori

Dupa vanzare, cei prezenti s-au lansat in speculatii in legatura cu identitatea cumparatorului. Intrucat oferta castigatoare a fost transmisa de Carl B. Adams, care conduce grupul de consiliere clienti de la Christie's, multi erau gata sa puna pariu ca a fost un american cel care a cumparat lucrarea. Printre numele vehiculate se numara Paul G. Allen - co-fondator al Microsoft, Sammy Ofer - colectionar israelian celebru, Ronald S. Lauder - magnatul din domeniul cosmeticelor si S.I. Newhouse jr. - proprietarul companiei media Advance Publications.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.