Rectificarea bugetului pentru acest an va fi realizatã panã la sfarºitul lunii mai, a anunþat, preºedintele interimar al Partidului Democrat, Emil Boc.
El a participat la ºedinþa Consiliului Naþional al

Rectificarea bugetului pentru acest an va fi realizatã panã la sfarºitul lunii mai, a anunþat, preºedintele interimar al Partidului Democrat, Emil Boc.
El a participat la ºedinþa Consiliului Naþional al Coaliþiei, desfãºuratã la Palatul Victoria, unul dintre subiectele discutate fiind rectificarea bugetarã.
"Ni s-a prezentat de cãtre ministrul Finanþelor o informare ultrageneralã, cu menþiunea cã aceastã rectificare va fi realizatã panã la sfarºitul lunii mai", a spus Emil Boc.
Principalul element al rectificãrii bugetare este diminuarea obiectivului de deficit bugetar de la nivelul de 1,5% din PIB la 0,75% din PIB, conform negocierilor cu Fondul Monetar Internaþional.

Ceaþã la Ministerul Finanþelor

Responsabilii cu comunicarea din Ministerul Finanþelor n-au putut confirma cele spuse de Emil Boc. Ba chiar au subliniat cã ministrului Ionuþ Popescu i-au mai fost adresate intrebãri legate de rectificarea bugetarã, dar nu le-a rãspuns.
Ministrul a afirmat in diverse ocazii cã rectificarea va aduce in mod sigur tãieri ale bugetelor ministerelor pentru a uºura in acest fel povara pe bugetul care ar trebui sã incheie anul cu un deficit de maximum 0,7% din PIB.
Rectificarea bugetului actual, intocmit anul trecut de guvernarea PSD, trebuia sã se producã, potrivit unor declaraþii mai vechi ale ministrului Popescu, in luna martie. Tergiversarea acestei mãsuri poate crea mari probleme viitorului buget.
De exemplu Ministerul Agriculturii are, teoretic, mai mult de cheltuit in prima parte a anului, sub formã de subvenþii de insãmanþãri sau alte lucrãri. Dacã banii nu sunt folosiþi in prezent in orizontul "noii filozofii fiscale", acest minister ºi multe altele s-ar putea trezi in a doua jumãtate a anului cu buzunarele goale. Iar, pe langã ministere existã ºi mulþi agenþi economici care vor fi incurcaþi de aceastã lipsã de bani, cand va veni vorba de scadenþe la parteneriat public-privat, garanþii sau diferite alocaþii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.