Modificarea Codului muncii ar trebui sa fie realizata in a doua jumatate a anului, mai ales ca exista deschidere din partea Guvernului si a sindicatelor, a declarat, ieri, in cadrul unei dezbateri privind legislatia muncii, presedintele Camerei de Co
Modificarea Codului muncii ar trebui sa fie realizata in a doua jumatate a anului, mai ales ca exista deschidere din partea Guvernului si a sindicatelor, a declarat, ieri, in cadrul unei dezbateri privind legislatia muncii, presedintele Camerei de Comert Americane in Romania, Roberto Musneci. "As fi foarte dezamagit daca in a doua parte a acestui an noua varianta a Codului muncii nu va fi trecuta prin Parlament. De aceea trebuie sa trecem la negocieri pragmatice si practice ale modificarilor, impreuna cu sindicatele ", a precizat Musneci. Acesta a explicat ca discutiile ar trebui sa se axeze pe cinci sau sase articole din Cod, dar care sa atinga fondul problemelor generate de actuala forma a acestuia. "Calcularea salariilor lunar si nu saptamanal, simplificarea procedurilor de angajare si concediere, formarea profesionala in functie de necesitatile angajatorilor si eliminarea fondului de garantare a salariilor, sunt, din punctul nostru de vedere, modificari esentiale", a spus Musneci.
La randul sau, Sip Nieuwsma, specialist in relatii de munca in cadrul Organizatiei Patronale din Olanda, a precizat ca noua forma a Codului muncii ar trebui sa fie mai flexibila.
"Pe piata europeana si mondiala, in general, este o competitie foarte mare intre companii. Cred ca Codul muncii ar trebui sa lase un spatiu mai mare angajatorilor", a aratat Nieuwsma. In opinia sa, Codul muncii ar trebui sa permita atat angajatului, cat si angajatorului, sa fie sau sa nu fie de acord cu anumite puncte. "In cazul concediului fara plata, angajatorul ar trebui sa aiba libertatea sa accepte sau nu, iar in cazul orelor suplimenatare, angajatul poate sa refuze", a exemplificat specialistul olandez. Jan Karel Bout, reprezentant al Uniunii Confederatiilor Industriale din Europa (UNICE) a precizat insa ca, in cazul in care patronatele nu reusesc sa modifice Codul muncii, angajatorii ar trebui sa se gandeasca la alte solutii prin care sa convinga sindicatele. "Sindicatele vor salarii mai mari, angajatorii ar trebui sa dezvolte economia, sa faca investitii in ocuparea fortei de munca, sa se concentreze pe problemele tinerilor someri, astfel veti avea crestere economica si deci puteti oferi salarii mai mari", a mai spus Bout. In opinia sa, patronatele trebuie sa se concentreze pe situatii care aduc avantaje tuturor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.