Sindicalistii din industria prelucratoare au protestat, miercuri dimineata, in fata sediului Guvernului, cerand masuri de sustinere de catre stat a exportatorilor, astfel incat angajatii din mai multe sectoare ale economiei sa-si pastreze locurile de

Sindicalistii din industria prelucratoare au protestat, miercuri dimineata, in fata sediului Guvernului, cerand masuri de sustinere de catre stat a exportatorilor, astfel incat angajatii din mai multe sectoare ale economiei sa-si pastreze locurile de munca si sa fie platiti la timp.
Liderii sindicatelor din industria lemnului, din cea textila, din sticlarie si ceramica spun ca veniturile firmelor din aceste domenii sunt foarte grav afectate de variatiile cursului valutar si de majorarile de tarife la utilitati. Din acest motiv, sindicatele cer Guvernului sa-i sprijine pe exportatori, prin suportarea diferentelor cauzate de fluctuatiile valutare.
Sindicalistii invoca faptul ca, la constituirea bugetului de stat, a fost luata in calcul o valoare a euro de aproximativ 40.000 de lei, fata de aproximativ 36.000 de lei in prezent. Ei s-au referit si la recentele cresteri de preturi la energie electrica cu aproximativ 12 la suta, la gaze naturale cu peste 20 la suta si la carburanti cu circa 30 la suta, la care se adauga implicit majorari la materii prime si materiale.
Vasile Badica, liderul sindicatelor din industria lemnului, a declarat ca aceste masuri au dus la inchiderea unor societati din domeniu. Firmele ramase se confrunta cu probleme grave, care se rasfrang asupra celor 650.000 de salariati din industria prelucratoare prin inghetarea salariilor, neacordarea tichetelor de masa, a primelor de Pasti, precum si prin disponibilizari masive de personal, a mai spus Badica.

Amenintari cu un miting de amploare

La protestul de miercuri au participat mai mult de o suta de angajati din industria lemnului, sticlei si cea a ceramicii fine, precum si din industria textila, pielarie si incaltaminte, de la unitati din Bucuresti si din tara. Aceste ramuri au o pondere importanta la export (peste 80 la suta din productie), contribuind cu circa 40 la suta la balanta externa de comert, sustine Badica.
Potrivit autorizatiei obtinute de la primarie, sindicalistii pot continua protestul in urmatoarele doua zile. Liderii sindicali au cerut primului-ministru Calin Popescu Tariceanu, printr-o scrisoare trimisa in 12 aprilie, o intalnire la care sa participe factori cu putere de decizie. Sindicalistii au cerut premierului masuri de redresare a situatiei economico-financiare si de protectie sociala nediscriminatorie fata de angajati, prin achitarea salariilor la zi, conform contractului colectiv de munca. Potrivit lui Badica, Executivul a trimis o scrisoare catre Consiliul Economic si Social (CES), iar sindicalistii au obtinut o intalnire joi, la CES. O astfel de discutie nu va rezolva problemele pentru ca solutionarea nu depinde de patronate, ci de Guvern, sustin sindicalistii.
Sindicalistii spera ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, sa fie primiti de primul-ministru, care sa le rezolve cererile, altfel - ameninta sindicalistii - va avea loc un miting de amploare in Bucuresti, existand apoi si posibilitatea unei greve generale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.