Toate casele din localitãþile timiºene Ionel, Foeni, Cruceni ºi Otelec trebuie refãcute din temelii. Cel puþin aºa susþin autoritãþile locale avand in vedere faptul cã existã riscul ca º
Toate casele din localitãþile timiºene Ionel, Foeni, Cruceni ºi Otelec trebuie refãcute din temelii. Cel puþin aºa susþin autoritãþile locale avand in vedere faptul cã existã riscul ca ºi locuinþele care au fost distruse parþial de inundaþii sã se prãbuºeascã dupã retragerea apelor. Unele firme au luat, deja, legãtura cu reprezentanþii Consiliului Judeþean (CJ) Timiº pentru a prezenta o serie de proiecte de construcþii. ''La CJ Timiº au fost depuse cateva proiecte pentru case cu douã ºi trei camere. Ulterior, vor fi organizate licitaþii. Firmele vor avea destul timp la dispoziþie pentru intocmirea proiectelor. Construcþiile vor fi demarate peste cateva luni, cand apele se vor retrage ºi pãmantul va fi uscat'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Prefecturii Timiº. Autoritãþile locale au estimat cã pentru refacerea din temelii a caselor din cele patru localitãþi este necesarã suma de 20 de milioane de euro. Aceste fonduri vor fi obþinute de la Guvern ºi din sponsorizãri. Pe de altã parte, existã ºi firme de construcþii din Timiº care s-au oferit ca pe banii proprii sã construiascã locuinþe pentru o parte dintre sinistraþi.
In acelaºi timp, Ministerul Transporturilor, Construcþiilor ºi Turismului (MTCT) va folosi cele 150 de miliarde de lei alocate iniþial construcþiei de locuinþe sociale pentru refacerea caselor distruse de inundaþiile din Timiº ºi Caraº-Severin. Reprezentanþii MTCT spun cã pentru ridicarea de locuinþe sociale vor fi gãsite alte fonduri.
Autoritãþile din judeþul Timiº cãutau, ieri, spaþii de cazare pentru cei 700 de localnici din Otelec care, incã, stãteau in corturi ºi nu beneficiau de condiþii igienico-sanitare corespunzãtoare. Pe de altã parte, sinistraþii sperã ca in cel mai scurt timp apele sã se retragã ºi sã se mute din adãposturile provizorii in corturi ce vor fi amplasate in curþile locuinþelor pe care au fost nevoiþi sã le pãrãseascã in urmã cu cateva sãptãmani. Din pãcate, in cursul zilei de ieri a plouat, din nou, ºi nu se ºtie dacã apele se vor retrage aºa curand. In zonele afectate de inundaþii, cadavrele animalelor sunt incinerate ºi se face dezinfectare. Pentru aceasta au fost achiziþionate 4.500 de tone de insecticid care este imprãºtiat cu ajutorul avioanelor utilitare. Totodatã, au fost vaccinate 6.000 de persoane. In localitatea Foeni in continuare nu se poate merge decat cu bãrcile sau cu camioanele. In zonã, accesul este permis doar localnicilor ºi autoritãþilor. Aici, de teamã cã hoþii le vor lua ºi bunurile care le-au mai rãmas, mulþi localnici refuzã sã plece din case, chiar dacã apa are un metru. Materialele de construcþii primite ca ajutoare de la diverse firme au fost depozitate la Aeroportul Militar Timiºoara. Sacii cu haine ºi aparatele electrocasnice au fost duse in spaþii amenajate in comunele care nu au fost inundate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.