Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale (MAPDR) va pune la dispoziþia bãncilor sau instituþiilor de microcreditare surse financiare din bugetul MAPDR pentru acordarea de credite agricole de investiþ

Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale (MAPDR) va pune la dispoziþia bãncilor sau instituþiilor de microcreditare surse financiare din bugetul MAPDR pentru acordarea de credite agricole de investiþii, a anunþat ieri ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de Rompres.
Proiectul Legii creditului agricol de investiþii, care prevede acest lucru, a fost dezbãtut in ultima ºedinþã de Guvern, urmand sã intre in luna mai, in regim de urgenþã, in dezbaterile parlamentare.
Proiectul vizeazã acordarea de credite pe termen de lung pentru exploataþiile mici ºi mijlocii. Creditele vor fi acordate pe termen de panã la zece ani, cu perioade de graþie de 1-5 ani, plafonul maxim fiind stabilit in prezent la 75.000 de euro.
Creditele vor putea fi garantate cu terenuri, active sau chiar cu producþia obþinutã, activitãþile creditate fiind cele de producþie din agriculturã, dar ºi serviciile, procesarea sau chiar pentru co-finanþare prin programul Sapard.
"Sumele alocate din bugetul MAPDR vor fi puse la dispoziþia bãncilor prin licitaþie, urmand ca acestea sã le distribuie investitorilor in funcþie de prioritãþi ºi in baza unui caiet de sarcini stabilit anual", a subliniat ministrul Flutur.
Costurile de administrare referitoare la intocmirea dosarelor, a planurilor de afaceri, in valoare de panã la trei la sutã vor fi suportate tot din bugetul MAPDR.

Primã de succes de 20% dacã indeplineºti planul de afaceri

"In baza acestui proiect de lege se vor acorda ºi prime de succes, maxim 20 la sutã din valoarea creditului, pentru cei care indeplinesc planul de afaceri", a mai spus ministrul.
Legea creditului agricol de investiþii, dupã ce va fi aprobatã, va avea nevoie ºi de normele metodologice de aplicare, care vor stabili ºi dobanda acestor credite - probabil cu cateva procente mai micã decat cea din piaþã.
Ministrul agriculturii a mai anunþat, in conferinþa de presã, un alt proiect de lege dezbãtut in ultima ºedinþã de Guvern, pentru accelerarea programului Sapard ºi care ar putea rezolva cofinanþarea ºi garantarea. "Tot din bugetul MAPDR va fi alimentat Fondul de Garantare a Creditului Rural, precum ºi Fondul pentru IMM-uri, in aºa fel incat cele douã fonduri sã acopere sutã la sutã cu garanþii investiþia respectivã", a spus Flutur.
MAPDR lucreazã in prezent ºi la alte proiecte de lege, precum cea privind modificarea atribuþiilor ANARZ pentru rezolvarea problemelor legate de gestionarea cotelor de lapte, proiectul legii rentei viagere, proiectul grupurilor de producãtori ºi cel privind asigurãrile la calamitãþile din agriculturã.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.