Fondul Naþional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici ºi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, in primele patru luni ale acestui an, garanþii in sumã de 210 miliarde de lei, de patru ori mai mult faþã de aceea
Fondul Naþional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici ºi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat, in primele patru luni ale acestui an, garanþii in sumã de 210 miliarde de lei, de patru ori mai mult faþã de aceeaºi perioadã a anului trecut, a declarat, ieri, preºedintele FNGCIMM, Aurel ªaramet.
Potrivit oficialului FNGCIMM, valoarea garanþiilor acordate de fond, de la infiinþare panã in prezent se ridicã la 874,12 miliarde de lei, Fondul susþinand astfel contractarea unui volum de credite de peste 1,942 miliarde de lei de cãtre IMM-uri. Fondul acordã garanþii pentru finanþãri acordate de bãnci care acoperã panã la 75% din valoarea finanþãrii. Valoarea maximã a garanþiei nu poate depãºi 800.000 de euro. "Suntem in negocieri cu bãncile cu care colaborãm pentru garantarea in proporþie de 100% a microfinanþãrilor in valoare de panã la 25.000 de euro. Am hotãrat acest lucru pentru cã statisticile aratã cã cele mai afectate de lipsa garanþiilor sunt intreprinderile mici", a precizat ªaramet pentru Mediafax.
Acesta a adãugat cã, panã la sfarºitul acestui an, Fondul are in vedere mãrirea plafonului pentru care se acordã garanþie de 100% de la 25.000 de euro la 40.000 euro sau chiar 45.000 de euro.
ªaramet a menþionat cã, in mãsura in care dobanzile la creditele bancare se vor reduce, Fondul va micºora comisioanele practicate.
Comisioanele percepute de FNGCIMM sunt de 2%, dar nu mai puþin de 100 de euro, pentru garanþiile cu termen de rambursare mai mic sau egal cu 12 luni ºi 2,5%, dar nu mai puþin de 100 de euro, pentru cele care au termen de rambursare mai mare de 12 luni.
ªaramet a mai spus cã, in acest an, Fondul va mai deschide incã patru reprezentanþe teritoriale, numãrul acestora ajungand astfel la 20. FNGCIMM a fost infiinþat in anul 2002 pentru susþinerea procesului de dezvoltare a sectorului IMM din Romania prin facilitarea accesului acestora la sursele de finanþare oferite de bãncile comerciale.
Fondul a incheiat, panã in prezent, convenþii de garantare cu Banca Comercialã Romanã, Banca Comercialã Carpatica, Banca Romaneascã, Eximbank, Alpha Bank, Romanian International Bank, BRD, CEC, Raiffeisen Bank Romania, Banc Post ºi Romexterra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.