La sfarsitul lunii aprilie, in urma mai multor sesizari cu privire la avalansa de produse textile chinezesti, tarile europene, iar apoi si SUA, au hotarat demararea unor anchete care urmareau reducerea riscurilor provocate de astfel de importuri. Ton

La sfarsitul lunii aprilie, in urma mai multor sesizari cu privire la avalansa de produse textile chinezesti, tarile europene, iar apoi si SUA, au hotarat demararea unor anchete care urmareau reducerea riscurilor provocate de astfel de importuri. Tonul discutiilor dintre comisarii europeni insarcinati cu probleme de comert si ministrii chinezi a atins de multe ori cote limita.
Din declaratiile oferite ieri de catre ministrul chinez al Comertului, Bo Xilai, si citate de Agentia France Presse, reiese ca Beijingul este acum mult mai interesat de moderarea exporturilor de textile, decat de solutia introducerii unor cote pentru cantitatile exportate.

Dispute asupra valorii exporturilor chineze

In ultimele zile ale saptamanii trecute, Comisia Europeana demarase procedurile de limitare a exporturilor chineze. Decizia a venit dupa ce, joi, Comisia a hotarat efectuarea mai multor anchete asupra a noua categorii de produse textile importate din China, care au inregistrat cantitati-record pe piata europeana dupa ridicarea cotelor la export. Patru mari producatori europeni au cerut aceasta ancheta si reducerea drepturilor chineze de export: Franta, Italia, Grecia si Spania.
Ar fi de mentionat ca statisticile realizate cu prilejul anchetelor au aratat ca, de la suprimarea cotelor de la 1 ianuarie, exporturile Chinei catre Europa au crescut cu 33 de procente in perioada ianuarie-februarie, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, inregistrand o adevarata explozie in volum, si ca peste 70 la suta dintre reclamatiile privind calitatea produselor se refereau la produse chinezsti, pentru anumite modele cresterea fiind de 300 la suta.
Dupa declaratiile oferite insa de catre ministrul chinez al Comertului, Bo Xilai, cresterea exporturilor nu ar fi decat una aparenta, si s-ar datora faptului ca majoritatea tarilor si-au conservat cotele lor pana in ultimul moment.
Drept urmare, caracterul coplesitor al exporturilor chineze nu este decat temporar si se va atenua cu timpul, explica ministrul chinez. Pe de alta parte, el a mai subliniat ca schimbul de textile nu ocupa decat un segment limitat din totalul exporturilor spre Europa, ridicandu-se, pentru o tara ca Franta, spre exemplu, la 1,2 miliarde de euro, dintr-un total de 17 miliarde de euro.
Un alt argument invocat de China pentru pastrarea cotelor sale de export este si acela al preturilor foarte mici la produsele sale, care impun asadar un volum mare al vanzarilor. Europenii s-au aratat insa suspiciosi asupra acestor declaratii ale ministrului chinez. Patrick Devedjian, ministrul delegat pentru Industrie al Frantei a precizat ca, in conditiile in care 50 la suta din productia textila a Chinei provine din intreprinderile de stat, nu poate exista nici o certitudine asupra preturilor.

China se repliaza

In fata indoielilor europenilor, ministrul chinez a anuntat moderarea exporturilor spre Statele Unite si Europa in urmatoarele luni.
Dupa cresterile spectaculoase inregistrate lunile acestea, Bo Xilai a declarat ca pe urmatorul trimestru cresterea exporturilor de textile va fi una mult mai lenta, China incercand sa atenueze astfel impactul asupra pietei europene.
In acord cu studiile realizate de catre Comisia Europeana, cele mai afectate tari ale Europei de catre avalansa exporturilor chinezesti sunt Romania si Bulgaria.
''Nu putem lasa aceste tari sa <>", au declarat oficialii Comisiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.