Actualul Executiv intentioneaza sa reduca la 10 numarul de comitete birocratice

Un stat modern care se respecta pe sine, insa nu si cetatenii, nu se simte in apele lui daca nu este aparat de o armata de birocrati, mai mult sau mai puti

Actualul Executiv intentioneaza sa reduca la 10 numarul de comitete birocratice

Un stat modern care se respecta pe sine, insa nu si cetatenii, nu se simte in apele lui daca nu este aparat de o armata de birocrati, mai mult sau mai putin bine platiti. Statul roman nu face exceptie, din 1990 pana in prezent fiind infiintate nu mai putin de 123 de comisii si comitete interministeriale. Imaginatia combinatorica a autoritatilor si entuziasmul lor pentru infiintarea de comisii menite sa rezolve unele probleme, de multe ori inventate, au determinat Secretariatul General al actualului Guvern liberal sa initieze un proces de reforma si de debirocratizare la nivelul activitatii interministeriale, prin care urmareste renuntarea la practica infiintarii unei comisii de fiecare data cand nu se gaseste o solutie imediata.
Cifrele sunt elocvente in acest sens: intre ianuarie 1991 si 30 aprilie 2005 au fost infiintate 123 de organisme interministeriale, prin 92 de acte normative emise de Guvern si 31 de decizii ale primului-ministru. Campion in aceasta privinta este Guvernul Adrian Nastase, care, in cei patru ani in care s-a aflat la putere, a infiintat 55 de organisme interministeriale prin acte emise de Guvern si 28 prin decizii ale primului-ministru. Intre 1990 si 2000 au fost create 28 de organisme interministeriale prin acte normative emise de Guvern, iar in 2005 - 9 organisme prin acte emise de Executiv si 3 prin decizii ale primului-ministru.
Cifrele amintite par sa confirme una din legile lui Murphy, potrivit careia "atunci cand ai dubii, este indicat sa sugerezi formarea unei comisii". In plus, fenomenul intalnit in tara noastra respecta si cele doua axiome ale Legii lui Parkinson, publicata in deceniul sase al secolului trecut: "O oficialitate doreste sa-si sporeasca subordonatii si nu rivalii" si "Oficialitatile isi dau de lucru unele altora".

Birocratia creste anual cu 5-7 la suta

De altfel, un corolar al Legii lui Parkinson arata ca birocratia are tendinta, cel putin in Marea Britanie, sa creasca anual cu 5-7 la suta.
Un calcul simplu ne demonstreaza ca, in 15 ani numarul birocratilor se dubleaza.
Acest aspect a fost constatat si la nivelul Uniunii Europene, care, culmea ironiei, a creat chiar o comisie de reducere a birocratiei.
"Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca aceasta metoda de a crea o comisie pentru fiecare problema este ineficienta, deoarece duce la o supraincarcare institutionala si la suprapunerea atributiilor", a declarat ieri purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, demonstrand ca actualul Executiv si-a invatat lectia fiind constient ca "numai o birocratie poate lupta cu o birocratie".

Exista oficiali care pregatesc inca integrarea in NATO

Domeniile de activitate ale organismelor interministeriale care irosesc banii publici sunt care mai de care mai "nastrusnice". De departe se remarca Comisia nationala pentru integrarea Romaniei in NATO, care nu mai are obiect de activitate, tara noastra fiind membru al Aliantei Nord-Atlantice inca din 2002. In acelasi registru se numara si Comisia de monitorizare a aplicarii Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare privind Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei si Comisia interministeriala pentru elaborarea Programului de restructurare a SC Siderurgica SA Hunedoara, la randul lor comisii care nu mai au nici un obiect al muncii.
Mediul este un subiect pe care fostele guverne l-au tratat cu atentie, dovada numarul mare de comisii alocate acestui domeniu, dintre care se evidentiaza Comitetul National pentru Protectia Stratului de Ozon si Comisia Nationala pentru Schimbari Climatice. Si centrala de la Cernavoda a fost un obiectiv de extrema importanta pentru cabinetele de la Palatul Victoria, fiind create doua comisii, una care urmarea stadiul lucrarilor pentru finalizarea Unitatii 2, iar cealalta stadiul lucrarilor pentru finalizarea Unitatii 3.
O comisie care si-a demonstrat "eficienta", date fiind recentele inundatii din Banat, este Comisia de monitorizare a unor eventuale inundatii. Aceasta are insa un alibi, ocupandu-se numai cu inundatiile eventuale si nu cu cele reale.

Guvernul intentioneaza sa reduca la 10 numarul de comisii

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, in urma actiunii SGG, vor ramane numai maxim10-12 organisme interministeriale axate pe rezolvarea problemelor din arii majore de cooperare interministeriale. Ministrii de stat, ministrii si ministrii delegati vor fi membri de drept in aceste organisme.
Practica actuala a infiintarii de comisii pentru fiecare problema a fost incurajata de Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor. Potrivit acestei legi, Guvernul poate constitui consilii, comisii si comitete interministeriale, in scopul elaborarii, integrarii, corelarii si monitorizarii de politici publice. De asemenea, primul-ministru poate constitui, prin decizie, consilii, comisii si comitete interministeriale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.