Cu doar o zi inainte de scrutinul general, electorii din Marea Britanie nu s-au hotarat daca vor vota pentru conservatorii lui Michael Howard sau laburistii lui Tony Blair, rezultatul scrutinului fiind in continuare incert din cauza procentului mare

Cu doar o zi inainte de scrutinul general, electorii din Marea Britanie nu s-au hotarat daca vor vota pentru conservatorii lui Michael Howard sau laburistii lui Tony Blair, rezultatul scrutinului fiind in continuare incert din cauza procentului mare al electoratului indecis, relateaza Financial Times, in editia sa electronica. Cu toate acestea, sansele ca la alegerile de maine Tony Blair sa-si pastreze pozitia si sa beneficieze de o majoritate parlamentara confortabila par tot mai mari.
Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, peste o treime dintre alegatori si-ar putea modifica optiunea de vot cu doar 48 de ore inainte de deschiderea urnelor; din acest motiv, rezultatele scrutinului de joi raman incerte.
Conform sondajului MORI, 36 la suta dintre persoanele chestionate au declarat ca s-ar putea razgandi pana in ziua alegerilor in legatura cu optiunea lor de vot. Este cea mai mare proportie de alegatori indecisi comparativ cu campaniile din 1997 si 2001, cand 21 la suta dintre persoane declarau ca si-ar putea schimba preferinta electorala in ultimele zile ale campaniei.
Sondajul arata ca 36 la suta din electoratul in varsta de peste 55 de ani ar vota pentru conservatori, ceea ce reprezinta o scadere cu sapte procente fata de rezultatul unui sondaj identic realizat cu o saptamana in urma.
Conform sondajului, dintre alegatorii decisi in privinta optiunii de vot, 39 la suta ar vota pentru laburisti, ceea ce le confera acestora un avantaj de zece procente fata de conservatori, in timp ce liberal-democratii sunt cotati cu 22 la suta din intentiile de vot. In cazul in care aceasta optiune electorala s-ar confirma la alegeri, laburistii ar dispune de o majoritate de 146 de locuri in Parlament.

The Economist: Nu exista, din pacate, alternativa

Daca alegatorii nu s-au hotarat inca, saptamanalele britanice si-au definitivat optiunile, orientandu-si cititorii inaintea votului de maine. Potrivit BBC, "The Observer" n-are nici o indoiala in privinta partidului in dreptul caruia trebuie pusa stampila: "Partidul Laburist reprezinta alegerea cea buna. O fi provocat Irakul disensiuni, insa laburistii sunt singurii angajati pe calea ideii de justitie sociala. (...) Diferentele de opinie dintre principalele trei partide sunt mai mari ca niciodata", apreciaza "The Observer".
"Sistemul national de sanatate a devenit din nou piatra de capatai a sistemului de asigurari sociale, care beneficiaza de zeci de mii de medici, surori si profesori in plus, in comparatie cu momentul venirii laburistilor la putere, in 1997. Alocatiile destinate educatiei, pe cap de elev, s-au dublat, iar fondurile destinate cercetarii vor atinge de asemenea nivele fara precedent" - sunt argumente in favoarea unui vot dat laburistilor, sustine "The Observer".
De cealalta parte, "The Sunday Telegraph" nu umbla deloc cu manusi cand vine vorba de evaluarea Guvernului Blair.
"Evaluarile facute de Gordon Brown privind necesarul de imprumut destinat sectorului public au gresit tinta de o maniera grosolana. Evaluarea sa, din 2001, pe sase ani inainte, s-a dovedit a fi cu 100 de miliarde de lire sterline mai mica decat e necesar. Tocmai aceasta eroare, la care se adauga nerestructurarea sectorului public, vor obliga la marirea impozitelor, indiferent cine va repurta scrutinul de joi", citeaza BBC din editia "The Sunday Telegraph". Ziarul isi motiveaza pozitia enumerand calitatile liderului conservator Michael Howard. Este amintita, in primul rand, dorinta acestuia de a desfiinta sistemul centralizat care guverneaza serviciile publice si de a introduce un element privat atat in sistemul de invatamant, cat si in cel al ingrijirii medicale, singura modalitate de a le eficientiza.
"The Economist" este fara echivoc in recomandarea sa. Fotografia de pe prima pagina spune totul: un Tony Blair cu un zambet larg, insotit de titlul: "Nu exista alternativa('din pacate')".
"Daca alegerile generale ar fi un referendum asupra lui Tony Blair si Guvernului laburist, in fruntea caruia se afla din 1997, atunci ar exista posibilitatea reala ca electoratul sa le dea o palma peste nas. Spre asta ne-ar mana si pe noi instinctul, desi din motive diferite.
Numai ca nu avem de-a face cu un referendum. Este vorba de o preferinta - care dintre cele trei partide ofera alternativa cea mai credibila la guvernare pe urmatorii patru sau cinci ani. In ciuda defectelor sale, Tony Blair ramane cea mai buna optiune de centru-dreapta pe care o avem", conchide "The Economist".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.