Oficialii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) si ai Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) au demarat un control la lucrarile hidrotehnice realizate in perioada 2000-2004, inca din luna martie 2005. "In mass-media, inca din ma
Oficialii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) si ai Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) au demarat un control la lucrarile hidrotehnice realizate in perioada 2000-2004, inca din luna martie 2005. "In mass-media, inca din martie, exista sesizarea ca bani alocati lucrarilor hidrotehnice au mers in casele ministrilor si fostilor ministri", a declarat ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ieri, intr-o conferinta de presa. "Exista suspiciuni ca banii pentru astfel de lucrari au mers in alta parte. De aceea a fost dispus acest control", a precizat ministrul. Inundatiile produse in ultima perioada in Banat au fost generate, in fapt, de ruperea unor diguri din Timis. Saptamana trecuta, Aurel Pana, directorul general al ANAR, a atras atentia ca mai toate proiectele la lucrarile hidrotehnice au fost realizate de firma Aquaproiect, iar executia a fost asigurata, in special, de 3 firme - Apasco, Socot si Repcon Oradea, care acum se afla in reorganizare judiciara. Aquaproiect are ca actionar majoritar pe sotia fostului ministru PSD al Apelor si Mediului, Aurel Constantin Ilie, iar Apasco a fost premiata, la sfarsitul anului trecut, de presedintele Ion Iliescu, premiul fiind pentru cea mai buna firma de constructii.
"Foarte multe lucrari hidrotehnice efectuate in perioada 2000-2004 au fost acordate "cu dedicatie" unor anumite firme", a declarat Aurel Pana, directorul general al ANAR. El a precizat ca acest lucru il considera coruptie. Sulfina Barbu a precizat ca, in perioada 2000-2004, firma Aquaproiect a avut 133 de contracte, in valoare de 136,9 miliarde de lei, din care numai 25 au fost obtinute prin licitatii. Aurel Pana a tinut sa atraga atentia ca si aceste contracte au suferit modificari, valoarea lor crescand prin incheierea de procese verbale de calamitate si suplimentarea fondurilor pentru refacerea lucrarilor astfel distruse. Sulfina Barbu a declarat ca "vor fi verificate toate lucrarile hidrotehnice, atat scriptic, cat si la fata locului".
Praguri depasite
Ministrul Barbu a amintit de prevederile Ordonantei 60 privind achizitiile publice, unde sunt impuse "niste praguri", care au fost incalcate in atribuirea lucrarilor. "Exista lucrari cu valori mai mari decat prevede actul citat, atribuite prin incredintare directa unor firme. Spre exemplu, firma Repcon a primit 33 contracte in valoare de 6,68 milioane de euro prin incredintare, fara licitatie sau cerere de oferta. Aceste lucruri s-au intamplat si in perioada mandatului domniei sale, ministrul Mediului, Speranta Ianculescu", a spus Sulfina Barbu. "Daca vom gasi nereguli vom sesiza organele abilitate sa ia masuri in acest sens", a mai spus Sulfina Barbu.
Onoarea nereperata
Speranta Ianculescu, fostul ministru al Mediului, se declara, ieri, "mahnita" de "declaratiile defaimatoare" facute la adresa ei de catre actualul titular al portofoliului, Sulfina Barbu, pe care o ameninta ca ar putea-o actiona in judecata pentru calomnie, informeaza Mediafax. "Protestez fata de modul in care doamna Sulfina Barbu intelege sa aduca acuzatii care nu se bazeaza pe nimic concret, pe nici un fel de date exacte", precizeaza, intr-un document, fostul ministru, Speranta Ianculescu. Concret, fostul ministru o acuza pe Sulfina Barbu ca, intr-o conferinta de presa, ar fi facut afirmatii "dupa ureche" referitoare la schimbarea destinatiei unor sume de bani alocate indiguirilor in judetele recent afectate de inundatii. Ianculescu a mai sustinut ca ar putea-o acuza in justitie pe Sulfina Barbu de calomnie, in conditiile in care aceasta "nu isi va retrage acuzatiile".
Masuri de la Comisie
Comisia interministeriala pentru situatii de urgenta s-a intrunit, ieri, pentru a decide masurile imediate ce se impun ca urmare a inundatiilor din Banat. "Zona afectata va fi ecarisata. Acolo exista cadavre de animale domestice si salbatice, care trebuie evacuate imediat", a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului, ieri, intr-o conferinta de presa. Una dintre cele mai importante masuri discutate si aprobate ieri, de catre Comisie, se refera la crearea unei brese in digul din raza localitatii Cruceni, pentru a permite apei sa se scurga din zona inundata catre raul Timis, in conditiile in care nivelul apelor raului va fi mai mic decat cel al zonelor inundate. "Bresa in dig se va face intr-o zona unde nu exista locuinte, ci numai teren agricol. Despre aceasta manevra va fi informata si partea sarba, pentru a lua masurile ce se impun prin cresterea nivelului apelor raului", a declarat Aurel Pana, directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).
Divergente de opinii
Ministrul Mediului a precizat ca aceasta este prima bresa ce va fi facuta intentionat in digurile de aparare din Banat, celelalte doua existente, si care au dus la inundarea zonei, fiind produse de presiunea exercitata de ape. Pe de alta parte, Ovidiu Gabor, directorul adjunct de la ANAR, a declarat, pentru postul Antena 1, ca apele au fost dirijate special catre aceasta zona pentru a limita pagubele. In cazul in care nu s-ar fi procedat asa, Bega ar fi inundat Timisoara si Lugoj, pagubele estimate fiind mult mai mari. Si asupra avertizarii populatiei din zona exista divergente de opinie. Populatia sustine ca nu a fost avertizata, unii oameni precizand ca, mai mult, au fost linistiti ca nu se va intampla nimic. Oficialii guvernamentali au alta varianta: au avertizat populatia. In schimb, nici unul nu a putut preciza ce anume a fost transmis oamenilor.
Mutarea sinistratilor
Prefectul Ovidiu Draganescu a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca apa din localitatile afectate de inundatii se retrage foarte greu in matca raului Timis, fiind nevoie de pompe speciale. El a mai spus ca, in perioada urmatoare, sinistratii vor fi transferati in case nelocuite din judet sau chiar in cantoane ale CFR si Apele Romane Banat, urmand ca in institutiile de invatamant sa fie reluate cursurile in cel mai scurt timp. Draganescu a afirmat ca depozitele pentru ajutoare sunt pline si nu mai este nevoie de haine, iar acum se incearca gasirea de spatii pentru alimente, deoarece oamenii vor fi sustinuti cu hrana cel putin sase luni de acum inainte.
Ajutoarele din Bucuresti au pornit spre Vestul inundat
Primul transport cu ajutoare colectate din Bucuresti a plecat ieri, la ora 14.00, spre judetul Timis. Cele doua tiruri au fost incarcate cu ajutoare stranse in Sectorul 2. Au fost colectate obiecte de imbracaminte, incaltaminte, produse alimentare neperisabile, precum si obiecte de mobilier, electrocasnice, rechizite si jucarii. Si in celelalte zone ale Capitalei, zeci de mii de bucuresteni au donat lucruri utile oamenilor aflati la nevoie, in urma apelului facut saptamana trecuta de primarul general Adriean Videanu. Campania a continuat in zilele de Pasti, si a fost extinsa pana la mijlocul lunii mai.
Astazi vor fi incarcate alte camioane, cu obiecte si produse alimentare stranse la sediul administrativ al Sectorului 1. Primarul Andrei Chiliman considera ca populatia va dona mai mult dupa sarbatorile de Paste, cand nu va mai fi atrasa de treburile casnice. In Sectorul 3, ajutoarele se colecteaza la sediul Crucii Rosii, campania ramanand deschisa si in perioada Sarbatorilor de Pasti, cand strangerea s-a facut in doua corturi special amenajate in Piata Unirii si unul in Parcul Izvor.
Primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, a apreciat ca toate produsele pe care autoritatea locala le-a primit au fost numai produse noi. De la Primaria Sectorului 6 va pleca spre zonele inundate un camion incarcat cu 45 de paturi pliante cu saltele, 10 mese pliante, 30 de scaune si 200 cani de inox, toate de la Filiala de Cruce Rosie a Sectorului 6, al carei presedinte este edilul Cristian Poteras. (L.M., M.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.