Sindicatul din cadrul societatii IAME Grup Sfantu Gheorghe a dat in judecata conducerea fabricii pentru neplata salariilor si a platilor compensatorii pentru persoanele disponibilizate la inceputul acestui an.
Liderul de sindicat din IAME Grup

Sindicatul din cadrul societatii IAME Grup Sfantu Gheorghe a dat in judecata conducerea fabricii pentru neplata salariilor si a platilor compensatorii pentru persoanele disponibilizate la inceputul acestui an.
Liderul de sindicat din IAME Grup Sfantu Gheorghe, Bong Vilmos, a declarat ca actiunea in instanta a fost facuta ieri, urmand ca si sindicatul de la Etotech, o subunitate a fabricii, sa faca acelasi lucru in cursul zilei de miercuri. "Daca vom castiga in instanta, vom putea merge cu titlu executoresc si sa obtinem ceva bani pentru plata restantelor", a spus Bong. De asemenea, conducerea celor trei sindicate din cadrul IAME Grup si subunitatile societatii au solicitat in scris o intalnire cu administratorul si judecatorul sindic pentru a lamuri situatia actuala a societatii.
Sindicalistii de la aceste societati asteapta ca in 6 mai judecatorul sindic sa decida asupra ridicarii sechestrului pus de Finantele Publice la produsele finisate, care nu au fost inca valorificate, iar daca acest lucru se va intampla, ei spera ca macar o parte din salariile restante sa fie platite.
Sindicalistii sustin ca in caz contrar vor continua actiunea de protest inceputa saptamana trecuta, cand circa trei sute de persoane au protestat in fata platformei industriale din Sfantu Gheorghe.

900 de salariati, in asteptarea preavizelor de concediere

Aproximativ trei sute de angajati ai IAME Grup Sfantu Gheorghe, care ii acuza pe actionarii principali ca ar fi dus societatea in pragul falimentului in mod intentionat, au protestat, la jumatatea saptamanii trecute, in fata platformei industriale din Sfantu Gheorghe, formand un lant viu intre fabricile IAME si IMASA. Angajatii societatii IAME Grup sunt nemultumiti ca cei aproximativ cinci sute de salariati trimisi, la inceputul lunii februarie, in somaj tehnic, nu au primit salariile de peste o luna, iar cei disponibilizati in ianuarie nu au primit plati compensatorii.
Consiliul de Administratie al IAME Grup a hotarat introducerea, la Tribunalul Covasna, in 29 martie 2005, a cererii de deschidere a procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului, iar in 11 aprilie s-a dispus declansarea procedurii de reorganizare judiciara si a fost desemnat ca administrator judiciar firma Euro Consulting Romania SRL, din Miercurea Ciuc. Activitatea societatii se desfasoara numai in unele locuri de munca, in prezent lucrand circa doua sute de angajati dintr-un total de 699. Activitati de productie se desfasoara efectiv numai in fabrica de aparataj, cea din fabrica de motoare electrice fiind complet oprita din 2 februarie.
Intreruperea activitatii productive a dus la nerealizarea programelor de livrari stabilite cu clientii si, in consecinta, acestia au anulat o parte a comenzilor depuse si nu au mai emis noi comenzi. Aceasta situatie a impus si concedieri colective, programate din 16 mai, astfel incat personalul direct productiv si personalul indirect productiv la nivelul intregii societati sa fie dimensionat la strictul necesar.
Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, aproximativ noua sute de salariati isi vor pierde locurile de munca, acestia urmand sa primeasca preavizele de concediere.
SC IAME SA Sfantu Gheorghe, societate ce are ca obiect de activitate productia de motoare electrice pentru masini, avea, la inceputul anilor '90, 2.300 de angajati, din care au mai ramas circa 700. Societatea a fost privatizata in anul 2000.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.