Cei doi iordanieni care au tranzactionat prin firme-fantoma mai bine de 10.000 de tone de grau, provenite de la Comcereal Constanta, dintre care 6.000 de tone au intrat in depozitele Pangran Iasi, sunt de negasit, desi au fost dati in urmarire gener

Cei doi iordanieni care au tranzactionat prin firme-fantoma mai bine de 10.000 de tone de grau, provenite de la Comcereal Constanta, dintre care 6.000 de tone au intrat in depozitele Pangran Iasi, sunt de negasit, desi au fost dati in urmarire generala si internationala inca din anul 2000.
Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si fratele sau, Ali Saleh al Saleh Suleiman, condamnati la 12, respectiv 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si evaziune fiscala de 7,8 miliarde de lei, au disparut din Romania la putin timp dupa ce impotriva lor a fost pronuntata o sentinta definitiva si irevocabila.
Celelalte persoane implicate, Ioan Botezatu si Silviu Nastase, administratori ai firmelor controlate de arabi, fostul director al Comcereal Constanta, Petrea Pienescu, precum si fostul comisar al Garzii Financiare Iasi, Constantin Elisei, au fost deja condamnate la pedepse privative de libertate, ultimul fiind arestat abia la sfarsitul anului trecut.
Cercetarile au inceput in 1997, cand politistii ieseni au descoperit o afacere dubioasa cu grau prin care in conturile firmelor-fantoma a doi iordanieni au ajuns aproape 8 miliarde de lei. La baza afacerii pe care au intermediat-o Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si fratele lui, Ali Saleh al Saleh Suleiman, a stat tranzactionarea a 10.000 de tone de grau, provenite de la Comcereal Constanta, dintre care 6.000 de tone au intrat in depozitele Pangran Iasi. Pentru toate cele 10.000 de tone, societatea ieseana a platit arabilor 8,9 miliarde de lei, adica, la acea vreme, echivalentul a peste un milion de dolari.
Din toata suma, la Constanta a mai ajuns doar un miliard de lei, restul topindu-se in buzunarele iordanienilor care au fugit din tara. Banii au fost ascunsi in cateva butoaie cu miere de albine si au trecut neobservati la controlul vamal.
La timpul respectiv, anchetatorii au descoperit implicarea mai multor oameni de vaza ai Iasului. In septembrie 1997, Comcereal Constanta a ramas cu un surplus de grau refuzat la export, de care trebuia sa scape repede, pentru a evita pierderile.
Atunci au intrat pe fir afaceristii iordanieni, care s-au aratat interesati sa cumpere cerealele si care au negociat vanzarea lor catre Pangran Iasi. La Constanta, ei au fost reprezentati de Constantin Elisei si Ioan Botezatu, care au incheiat contractul in fals, sustinand ca sunt patronii firmei "Simon Trade". De fapt, societatea ii apartinea ieseanului Silviu Nastase, dar era controlata de iordanieni. In schimbul serviciului facut iordanienilor, Elisei a primit, drept recompensa, un spatiu comercial.

Internari preventive

Dupa un an si jumatate de cercetari si procese, judecatorii ieseni au dat sentinta: Constantin Elisei si Ioan Botezatu, administratorul uneia dintre firmele patronate de arabi, au fost condamnati la cate 10 luni de inchisoare... pentru fals. Ulterior, magistratii Curtii de Apel Iasi au decis ca Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si Ali Saleh al Saleh Suleiman trebuie sa primeasca pedepse cu inchisoarea de 12 ani, respectiv 15 ani pentru inselaciune si evaziune fiscala, in sarcina lor retinandu-se un prejudiciu de 7,8 miliarde de lei. Tot atunci, Elisei a primit 5 ani pentru complicitate la inselaciune, la fel ca si Ioan Botezatu.
Constantin Elisei a fost arestat insa abia cand s-a predat politistilor, satul de a se tot interna la Bucuresti ori de cate ori stia ca vor veni sa-l "salte".
Silviu Nastase s-a ales cu numai trei ani pentru favorizarea infractorului, in timp ce fostul director al Comcereal Constanta, Petre Pienescu, a primit trei ani si jumatate pentru gestiune frauduloasa.

Primele tunuri, in 1995

Moh'd Ali Saleh Al Bzoor si fratele sau, Ali Saleh al Saleh Suleiman, sunt dati in urmarire generala si internationala din anul 2000, la cateva luni dupa ce impotriva lor a fost pronuntata o sentinta definitiva si irevocabila.
Iordanienii s-au apucat de afaceri in anul 1991, infiintandu-si societatile Murad SRL Iasi, respectiv Alox Com SRL Iasi. Inca de pe-atunci, ei s-au ales cu amenzi date de Administratia Financiara pentru ca "uitau" sa-si achite datoriile la bugetul de stat. Primele tunuri le-au dat in 1995, pe lista victimelor numarandu-se o societate din Sibiu, cu 380 de milioane de lei, si una din Alba Iulia, "miza" afacerii profitabile, doar pentru cei doi arabi, ridicandu-se la 600 de milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.