Probabil ca cel mai important factor in dezvoltarea unei afaceri este cel speculativ, in care promotorul decide ce ,,spatii libere,, ofera piata. Resursele sunt de asemenea importante pentru ca ele stabilesc rangul afacerii. La Chisinau (R.Moldova) o

Probabil ca cel mai important factor in dezvoltarea unei afaceri este cel speculativ, in care promotorul decide ce ,,spatii libere,, ofera piata. Resursele sunt de asemenea importante pentru ca ele stabilesc rangul afacerii. La Chisinau (R.Moldova) o afacere neverosimil de simpla consta in achizitionarea cartelelor telefonice si revanzarea lor (cu un profit frumusel, de aproape un salariu lunar) langa cabinele telefonice indepartate de oficiile postale. La Bucuresti, o alta afacere pornita modest este incarcarea brichetelor in zone aglomerate.
De aproximativ 9 ani, Nicu Popescu incarca brichete intr-o zona situata intre piata Nicolae Grigorescu si metrou. Atelierul sau mobil consta intr-o geanta Diplomat, in care baga cateva scule minuscule pentru reparatii si o butelie cu gaz. ,,I-am vazut pe altii la Obor facand treaba asta si mi-am zis ca e rost de facut un ban,, ne spune el.

Colectionarii de brichete, clienti fideli

,,Repar brichete, le schimb piatra, le incarc cu gaz si am clienti vechi, care vin la mine de ani de zile. Lucrez curat, fara sefi pe cap, asta e asa, un fel de dicton de-al meu. Vin si colectionari de brichete, dintre cei care au zeci de modele placate cu aur sau cu argint.,,
In conditiile in care o butelie de gaz costa intre 30.000 si 50.000 lei, iar Popescu cere 5.000 lei pentru o incarcare, profitul sau lunar net se situeaza intre 1,7- 2 milioane lei.
,, Stau aici intre ora 8 din dimineata si orele 19, dar majoritatea clientilor imi vine dupa ce ies ei de la servici, la orele amiezii! Care nu incarca bricheta, opreste la mine ca sa i-o repar, iar la reparatii am tarife de pana la 20.000 lei.,, ne-a mai spus intreprinzatorul.
Concurenta lui Nicu Popescu se afla instalata la Universitate, la Gara de Nord si in alte zone aglomerate ale Capitalei, dar el a ramas statornic langa piata Grigorescu.

Necazuri de mic afacerist

Ca orice mic intreprinzator, Nicu Popescu are problemele sale. La Pasti si la alte Sarbatori, de exemplu, incarcarea brichetelor nu mai este rentabila, iar Popescu se reorienteaza spre vanzarea... covrigilor. Vinde covrigul turcesc cu 3.000, iar profitul zilnic variaza intre 60.000 si 80.000 lei. In plus, produsele ieftine care au inceput sa invadeze piata in ultimul timp ii duc spre ruina afacerea cu brichete.
,, Stau mai departe de piata, pentru ca acolo, cu 6.000 lei cumperi doua brichete! Asa ca omul nu mai incarca bricheta la mine si prefera sa cumpere doua la aceiasi bani. Daca le termina, isi cumpara altele.,, explica el. Apoi, sunt multi dintre clienti care au inceput sa isi cumpere singuri butelii pentru incarcarea brichetelor. ,,
Cand am inceput, stiam de unde sa imi aduc butelia cu gaz- de la Europa sau din alta parte, ma invatasera altii. Acum, lumea merge la magazin, isi cumpara gazul si fac plinul brichetei acasa.,,


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.