La nivelul lunii trecute cursurile de schimb au avut o tendinta apreciativa, euro coborand cu 1,7% iar dolarul cu 1,8%. Dolarul s-a mentinut in jurul pragului de 2,8 lei, cu un minim de 2,7563 si un maxim de 2,8473 lei, luna fiind incheiata cu un cur
La nivelul lunii trecute cursurile de schimb au avut o tendinta apreciativa, euro coborand cu 1,7% iar dolarul cu 1,8%. Dolarul s-a mentinut in jurul pragului de 2,8 lei, cu un minim de 2,7563 si un maxim de 2,8473 lei, luna fiind incheiata cu un curs de 2,7931 lei. Fluctuatiile monedei americane au fost influentate mai mult de pietele externe, decat de banca centrala. La nivelul lunii, euro a fluctuat intre un minim de 3,6021 si un maxim de 3,6617 lei, in ultima zi a lunii cursul fiind stabilit la 3,6211 lei. Pe piata monetara, dobanzile s-au oprit din scadere, ele ajungand la niveluri aproape negative, comparativ cu rata inflatiei prognozata pentru acest an. Avand in vedere ca tinta de inflatie pentru acest an ar putea sa nu fie atinsa, la aceasta concurand atat alinierea pretului utilitatilor si accizelor la nivel european, cat si riscul majorarii pretului mondial al petrolului, care ar putea duce pretul benzinei la 40.000 de lei litrul, este de asteptat ca in urmatoare perioada sa vedem dobanzile reincepand sa creasca. Pe piata interbancara dobanda la un an era cuprinsa vinerea trecuta intre 6 - 9,88%, fata de 13,48 - 15,98%, la inceputul anului. Paritatea euro/dolar a fost destul de stabila saptamana trecuta, ea fluctuand intre 1,29 si 1,3050 dolari. La nivelul lunii, moneda americana paruse la un moment dat ca va forta sa depaseasca puternicul prag de rezistenta de la 1,2740 dolari. Numai ca datele economice venite de pe ambele maluri ale Atlanticului au influentat deciziile investitorilor, evolutia paritatii surprinzand de multe ori. Pentru perioada urmatoare un rol important ii va reveni Rezervei Federale americane. Pericolul aparitiei fenomenului de stagflatie, care consta in prezenta concomitenta a unei inflatii ridicate si a recesiunii economice, prezenta ultima data in SUA in anii '70, ar putea obliga Fed sa majoreze la inceputul lui mai dobanda de referinta, de la 2,75 la 3%, fata de 2% in euro-zona si 0% in Japonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.