Compania maghiara BorsodChem, care doreste sa-si extinda capacitatile de productie, a anuntat ca va inainta o oferta pentru achizitionarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, care a avut, in 2004, venituri de aproape 400 de milioane de euro, transmi

Compania maghiara BorsodChem, care doreste sa-si extinda capacitatile de productie, a anuntat ca va inainta o oferta pentru achizitionarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, care a avut, in 2004, venituri de aproape 400 de milioane de euro, transmite Reuters, citata de Mediafax.
"Daca noul Guvern al Romaniei va privatiza Oltchim anul viitor, vom inainta, sigur, o oferta... avand in vedere prezenta companiei romanesti pe pietele statelor mediteraneene", a declarat directorul executiv al BorsodChem, Laszlo Kovacs.
El a mentionat ca BorsodChem ar putea realiza si alte achizitii, la sfarsitul anului acesta sau anul viitor.
"BorsodChem este interesata si de compania poloneza Zachem, insa nu credem ca vom inainta o oferta, intrucat nu avem informatii ca situatia economica a firmei s-a imbunatatit", a continuat oficialul.
Pentru anul 2005, producatorul din industria chimica a alocat 41,83 miliarde de forinti pentru investitii.
BorsodChem, una dintre primele doua mari companii de produse chimice din Ungaria, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 5,31 miliarde de forinti (27,35 milioane de dolari), in scadere cu 14,8 la suta fata de perioada similara a anului trecut, insa veniturile au crescut cu 18,9 la suta, pana la 41,93 miliarde de forinti. Profitul operational s-a majorat cu 60 la suta, atingand un nivel de 5,68 miliarde de forinti.
Potrivit strategiei elaborate de autoritatile romane pentru accelerarea privatizarii in industrie, procesul de privatizare a Oltchim va fi initiat in cursul semestrului al doilea din acest an, dupa rezolvarea litigiilor cu actionarii minoritari privind conversia in actiuni a creantelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Litigiul declansat de micii actionari nu s-a finalizat

Ministerul Economiei si Comertului va pregati pentru aceasta societate un program de privatizare specific, care sa rezolve probleme precum furnizarea de materii prime pe termen lung, in mod special de la Arpechim Pitesti.
Principalul actionar al societatii este Ministerul Economiei si Comertului, insa nivelul exact al participatiei detinute de stat este subiectul unui litigiu declansat de actionarii minoritari.
La 28 noiembrie 2003, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim a decis transformarea in actiuni a datoriei pe care societatea o avea fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), care a devenit ulterior AVAS.
Capitalul social al Oltchim urma sa creasca de la 323,5 miliarde lei la 3.549 miliarde lei, actiunile suplimentar emise urmand sa intre in portofoliul MEC, care a preluat participatia Autoritatii pentru Privatizare.
La acea data, Autoritatea pentru Privatizare detinea 53,25 la suta din actiunile Oltchim, restul titlurilor fiind in proprietatea fondului de investitii Lindsell Enterprises Limited (12,03 la suta), SIF Oltenia (7,2 la suta) si a altor actionari (8,97 la suta).
Hotararea AGEA a fost contestata de unul dintre actionarii minoritari, pe motiv ca micii detinatori de titluri nu au beneficiat de dreptul de preemtiune, iar participatia lor a fost puternic diminuata.
De asemenea, actionarul a contestat si modalitatea de calcul a valorii noilor actiuni, aratand ca activele Oltchim nu au fost evaluate corespunzator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.