Irakul este considerat a fi cel mai periculos loc din lume pentru exercitarea profesiei de jurnalist, multi ziaristi fiind raniti, rapiti si ucisi de la inceperea razboiului. In mare parte rapirile au avut o motivatie economica, rapitorii solicitand
Irakul este considerat a fi cel mai periculos loc din lume pentru exercitarea profesiei de jurnalist, multi ziaristi fiind raniti, rapiti si ucisi de la inceperea razboiului. In mare parte rapirile au avut o motivatie economica, rapitorii solicitand sume de bani in schimbul eliberarii ostaticilor. In unele cazuri motivatia a fost una politica, revendicandu-se retragerea trupelor straine de pe teritoriul Irakului.
22 martie 2003: Trei jurnalisti ai postului britanic de televiziune ITN dispar in Irak, la doar doua zile de la declansarea operatiunilor militare impotriva regimului Saddam Hussein. Terry Lloyds si Hussein Osman au fost ucisi, iar Fred Nerac este in continuare dat disparut.
12 noiembrie 2003: Trimisul special al postului portughez TSF, Carlos Raleiras, este rapit si eliberat ulterior.
8 aprilie 2004: Un fotoreporter independent nipon, Soichiro Koriyama, impreuna cu alti doi compatrioti, este rapit de "Brigada Mujahedinilor". Cei trei au fost eliberati la 15 aprilie.
11 aprilie 2004: Ziaristul francez Alexandre Jordanov de la agentia CAPA si cameramanul Ivan Cerieix sunt luati ostatici pentru o scurta perioada. In aceeasi zi, trei jurnalisti cehi sunt rapiti in apropiere de Bagdad, fiind eliberati la 16 aprilie.
26 mai 2004: O echipa a postului francez France 2, formata din Jérôme Bony, cameramanul Jean-François Renoux si inginerul de sunet Eric Giet sunt rapiti in apropiere de Falloujah. Rapitorii cer eliminarea legii care interzicea portul vesmintelor traditionale musulmane in scolile franceze, dar cei trei sunt eliberati.
12 august 2004: James Brandon, de la Sunday Telegraph, este luat ostatic la Basra, fiind eliberat la solicitarea liderului radical Moqtada Sadr.
14 august 2004: Micah Garen este rapit de "Escadroanele Martirilor", la Nassiriyah. Este eliberat patru zile mai tarziu, dupa ce rapitorii anuntasera executia lui daca trupele americane nu se retrag din Najaf, in 48 de ore.
19 august 2004: Ziaristul italian de la "Diario", Enzo Baldoni, este rapit pe drumul dintre Bagdad si Najaf, fiind executat cateva zile mai tarziu.
20 august 2004: Christian Chesnot (de la RFI) si Georges Malbrunot (Le Figaro) sunt rapiti la sud de Bagdad. Ei sunt pusi in libertate dupa patru luni de captivitate.
4 septembrie 2004: Ammar Daham, corespondentul AFP la Ramadi, este rapit si molestat de "fortele de gherila".
8 septembrie 2004: Jurnalistul canadian Scott Taylor este luat ostatic la Tall Afar, iar patru zile mai tarziu este eliberat.
11 septembrie 2004: Dupa doua zile de la rapire, ziarista turca Zeynep Tugrul este eliberata.
12 octombrie 2004: Reporterul american Paul Taggart, care lucra pentru World Pictures News (WPN), este eliberat dupa doua zile de captivitate.
5 ianuarie 2005: Florence Aubenas, trimisa speciala a cotidianului francez "Liberation" in Irak, este rapita impreuna cu interpretul ei irakian. Ea este in continuare disparuta.
4 februarie 2005: Giuliana Sgrena, jurnalista la cotidianul italian "Il Manifesto", este rapita in centrul Bagdadului si eliberata o luna mai tarziu.
15 februarie 2005: Doi jurnalisti indonezieni sunt rapiti pe drumul catre Bagdad de catre gruparea "Armata Combatantilor"; sunt eliberati la 21 februarie.
28 martie 2005: Jurnalistii romani Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci, de la postul Prima TV, si Ovidiu Ohanesian, de la Romania Libera, au fost rapiti in Irak.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.