Parlamentul Romaniei a adoptat ieri o declaratie prin care isi exprima solidaritatea cu ziaristii ostatici in Irak si cu familiile lor. intr-o sedinta plina de tensiune dar si de lacrimi ale parintilor ostaticilor, parlamentarii au cerut autoritatilo

Parlamentul Romaniei a adoptat ieri o declaratie prin care isi exprima solidaritatea cu ziaristii ostatici in Irak si cu familiile lor. intr-o sedinta plina de tensiune dar si de lacrimi ale parintilor ostaticilor, parlamentarii au cerut autoritatilor sa faca tot posibilul pentru eliberarea celor 3 romani prizonieri. sedinta comuna a Senatului si Camerei Deputatilor de ieri a fost aproape in totalitate dedicata celor trei ziaristi prizonieri in Irak: Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Parintii celor trei au fost prezenti in Parlament, iar sub ochii lor, liderii grupurilor parlamentare s-au sfatuit timp de 2 ore cum sa intervina fara a periclita negocierile pentru salvarea ostaticilor. Initial, s-a vrut o dezbatere pe aceasta tema, s-a pus si problema unei declaratii a celor doua Camere prin care se sustine oportunitatea retragerii trupelor romanesti din Irak, insa conducerea Parlamentului a decis doar citirea unei declaratii comune de solidaritate.
Senatorul PSD Vasile Ion, tatal ziaristei Marie Jeanne, s-a dus atunci la tribuna Parlamentului pe care deja se lipise afisul cu pozele ostaticilor si a cerut colegilor sai sa se grabeasca: "Trebuie sa discutam la punctul doi sa se dea prioritate subiectului ostaticilor. Trebuie lamurit de dimineata pentru ca ultimatumul expira la ora 16.00. Trebuie gasita o solutie politica", a spus senatorul si a izbucnit in lacrimi. Ca urmare a cererii lui emotionante, liderii politici au decis sa treaca la citirea declaratiei oficiale imediat dupa redactarea ei. sedinta si-a urmat cursul, numai ca pozele celor trei ziaristi amenintati cu moartea de teroristii irakieni s-au inmultit in sala de plen. Fetele lor au aparut pe tribuna vorbitorilor, la balconul une stateau parintii si rudele lor, dar si pe bancile alesilor. Pe holul Parlamentului insa, se purtau controverse aprige pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak si Afganistan. Parlamentarii PPRM si-au exprimat pozitia prin Gheorghe Funar care a spus de la tribuna ca "o declaratie inseamna doar o frectie la picior de lemn". insa liderii PNL, PD, PSD, PUR si UDMR au semnat declaratia de solidaritate, cerand autoritatilor si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa se intruneasca de urgenta si sa ia masurile necesare. in privinta militarilor romani aflati in Irak si Afganistan, presedintele comisiei pentru control asupra SIE, Romeo Raicu, a facut trimitere la o hotarare a Parlamentului Romaniei din septembrie 2001, cand tara noastra nu era inca membra NATO. Documentul arata ca Romania si-a declarat "statutul de membru de facto al NATO, care va participa la combaterea terorismului international prin toate mijloacele, inclusiv militare". Date fiind aceste premise, Parlamentul nu a putut ieri decat sa-si arate ingrijorarea pentru soarta celor trei ziaristi si sa ceara Presedintiei sa informeze Legislativul in privinta gestionarii acestei situatii.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a plecat ieri, la mijlocul sedintei, indreptandu-se spre Timisoara, catre sinistratii din vestul tarii. intrebat daca exista legaturi cu teroristii si daca negocierile progreseaza, Tariceanu a dat un raspuns evaziv: "in principiu, exista contact". Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat insa de ce s-a optat pentru aceasta forma pentru pozitia Parlamentului. "Suntem in fata unei sfasietoare dileme, intre a fi oameni sau oameni de stat", a aratat Geoana.



Cine poate lua decizia

Presedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, deputatul PD Mihai Stanisoara ne-a declarat: "Participarea trupelor romanesti in cadrul programului coalitiei din Irak nu face parte din cadrul unui tratat semnat cu NATO. Atunci, trimiterea s-a facut la cererea CSAT, la propunerea presedintelui Romaniei, iar Parlamentul a votat. Prin simetrie juridica, pentru intoarcere ar trebui sa se intample la fel, adica presedintele sa propuna dupa o sedinta CSAT o rezolutie de retragere ce ar trebui aprobata de Parlament". (C.s.)

Rapitorii au dat inca un avertisment prin telefon

Criza ostaticilor din Irak traverseaza o noua etapa. Tensiunea a atins cote maxime, ieri, dupa ce in redactia postului Prima TV a mai fost primit un telefon de la rapitori inainte de expirarea celui de-al doilea termen de gratie. Acesta este un semn ca irakienii au informatii in detaliu, de ultima ora, referitoare la fiecare reactie generata de mesajele lor. Este ca si cum viata celor trei s-ar disputa pe o tabla nevazuta de sah. Barbatul care a sunat la ora 13.00 (ora Romaniei) a reamintit ca termenul limita expira cinci ore mai tarziu si a intarit faptul ca revendicarile facute de ei trebuie luate in serios. Toate acestea au loc in a 31-a zi scursa de la rapirea Marie Jeannei Ion, a lui Sorin Miscoci si a colegului lor Ovidiu Ohanesian. Marti dupa-amiaza, alte doua apeluri primite din Irak la Prima TV i-au facut pe romani sa le inghete sangele in vene. intr-una din inregistrari, cei trei jurnalisti implorau in hohote de plans autoritatile de la Bucuresti sa plateasca orice pret in schimbul vietilor lor. Mai mult, Sorin Miscoci a transmis in tara ca, in caz contrar, el va fi ucis primul. Seara, rapitorii, autointitulati patrioti irakieni, au trimis prin intermediul Al Jazeera noi imagini, deosebit de socante. Sorin Miscoci si Mohamad Munaf erau imbracati in salopete portocalii, semn interpretat de specialisti ca fiind proba faptului ca cei doi ar fi pregatiti pentru executie.
Imaginile de cosmar trimise de rapitori in ultimele ore au produs familiilor celor trei ziaristi un imens soc. Distrusa, mama lui Sorin abia daca-si mai putea articula cuvintele, tatal Marie Jeannei a cerut plangand, de la tribuna Parlamentului, colegilor din politica sa faca presiuni asupra Presedintiei, iar Andreea Costiuc, prietena lui Sorin, a suferit o criza in urma careia a ajuns in stare de inconstienta la spital.
Toate aceste drame se consuma in timp ce in tara au loc manifestatii de solidaritate cu tinerii rapiti in Irak. Piata Universitatii din Capitala a fost, din nou, un spatiu in care sute de oameni si-au unit deopotriva sperantele si rugile. Timpul care acum se scurge, parca, mult prea repede si care a devenit un aliat al teroristilor irakieni preseaza. Totul s-a comprimat. Poate si de aceea, cei care s-au strans "La fantani" nu au mai avut rabdare. Au spart tacerea in care au suferit pana mai ieri alaturi de familiile celor trei victime. Au rabufnit in-
tr-un glas implorand Presedintia sa aduca trupele din Irak, dand astfel o sansa, poate ultima, tinerilor ziaristi aflati in mainile teroristilor.
Printre cei care au marsaluit de la Universitate pana la Guvern s-au numarat componentele lotului national de gimnastica, antrenorii lor si fostul tenisman Ilie Nastase, cel care a obtinut de la primarul Capitalei, Adriean Videanu autorizatia de organizare a mitingului.

Cameraman irakian arestat la Bagdad

In urma cu o saptamana, politia irakiana a descins la adresa unde locuia Hassan Walid Abdul Wahab, un jurnalist de 23 de ani, care colabora cu televiziunea germana ZDF. La 20 aprilie, cameramanul, cei doi frati ai acestuia si tatal lor, un irakian de 53 de ani care a fost operator de cinema, au fost "saltati". Informatia a aparut pe site-ul organizatiei "Reporters sans Frontieres". Acelasi site precizeaza ca rudele arestatilor sustin ca Politia le-ar fi spus ca Wahab a fost acuzat de legaturi cu rapitorii jurnalistilor romani si ai ghidului acestora. Reporters sans Frontieres precizeaza ca are rezerve fata de motivul invocat de autoritati pentru arestarea cameramanului de la ZDF pentru ca politia irakiana "cauta tot timpul pretexte pentru arestarea anumitor jurnalisti".

Basescu si Tariceanu s-au consultat cu liderii PSD

Presedintele Traian Basescu (foto) a cedat marti noapte si a acceptat sa stea de vorba cu omul doi in stat, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, in ciuda apartenentei politice a acestuia. in acelasi timp, Mircea Geoana, liderul PSD, a purtat o alta discutie telefonica si cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Tema principala a convorbirilor a fost necesitatea inchegarii unui consens pluripartidic care sa sustina o eventuala decizie politica ce ar putea duce la salvarea celor patru ostatici din Irak. Ieri la ora 14.00, cu putin timp inainte de expirarea termenului impus de rapitori, seful statului a convocat o sedinta a Consiliului Superior de Aparare a Tarii.
La ora inchiderii acestei editii, de la Cotroceni ajunsese un comunicat eliptic, in care se anunta ca "autoritatile romane solicita prelungirea termenului limita acordat de gruparea care ii detine pe cei trei cetateni romani". in plus, Administratia Prezidentiala le cere romanilor sa nu efectueze deplasari in Irak in aceasta perioada. Prin acelasi comunicat, se cere sprijinul noii puteri de la Bagdad pentru solutionarea crizei.

Portocaliul, culoarea mortii in Irak

Prima victima a teroristilor imbracata in portocaliu a fost americanul Nick Berg in varsta de 26 de ani. Corpul acestuia a fost gasit decapitat in luna mai 2004. O alta victima imbracata in portocaliu a fost britanicul Keneth Bigley in varsta de 62 de ani. A fost decapitat in luna octombrie 2004. si coreeanul Kim Sun Il a fost imbracat in portocaliu si ulterior decapitat. Analistii considera ca uniformele portocalii reprezinta un mesaj pentru americani, deoarece toti prizonierii arabi incarcerati la Guantanamo si Abu Graib sunt imbracati in astfel de haine. (Ioana Teodorescu/ Marian Cioba)(Madalina Patra) (Adrian Artene, Cristian Burcioiu, Claudiu Valimareanu)(Camelia stefan, Beatrice Nechita)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.