International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale, ar putea acorda Enel Romania credite de pana la 170 milioane de euro pentru finantarea investitiilor la firmele Electrica Banat si Dobrogea, pentru care acordurile finale de
International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale, ar putea acorda Enel Romania credite de pana la 170 milioane de euro pentru finantarea investitiilor la firmele Electrica Banat si Dobrogea, pentru care acordurile finale de privatizare cu grupul italian Enel vor fi semnate astazi.
Potrivit unui anunt al diviziei de investitii in sectorul privat al Bancii Mondiale, valoarea totala a proiectelor de restructurare a celor doua societati pentru perioada 2005-2008 este de 221 de milioane de euro. Finantarile vizeaza atat investitiile in modernizare, cat si acoperirea necesarului de capital de lucru. Enel a semnat cu Electrica, in luna iulie a anului trecut, acordul de privatizare a filialelor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, valoarea totala a tranzactiei fiind de circa 112 milioane de euro.
Pentru pachetul de 24,62 la suta din actiunile celor doua filiale, grupul italian va plati 35,1 milioane de euro. In urma majorarii capitalului, care presupune fonduri de 76,7 milioane euro, Enel va controla 51 la suta din actiuni. Pe langa sumele platite pentru pachetul majoritar, Enel va prelua datoriile celor doua societati, de aproape 100 de milioane de euro.
Potrivit datelor IFC, cele doua societati au 1,4 milioane de clienti, in regiuni cu o populatie totala de 3,7 milioane de locuitori.
IFC va acorda firmelor privatizate finantari pe termen lung, in prezent indisponibile in Romania, pentru a asigura imbunatatirea calitatii serviciilor oferite, reabilitarea echipamentelor invechite, cresterea gradului de siguranta in operare si a eficientei managementului si proceselor.
De asemenea, institutia financiara internationala intentioneaza ca, prin implicarea sa, sa sprijine procesele de privatizare pentru celelalte sase filiale de distributie a electricitatii si sa stimuleze inceperea proceselor de privatizare pentru companiile producatoare de energie. IFC a anuntat, recent, ca ar putea aloca 31 de milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 5,1 la suta la Distrigaz Sud, societate pentru care statul roman a semnat acordul de privatizare cu Gaz de France. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare va prelua, de asemenea, 5,1 la suta din capitalul distribuitorului de gaze naturale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.