De doua saptamani, mii de oameni se lupta sa scape de navala apelor. Numai in judetul Timis au fost evacuate 3.790 de persoane, iar mii de hectare de teren si gospodarii au fost distruse. De abia acum autoritatile s-au trezit, instituind stare de ale

De doua saptamani, mii de oameni se lupta sa scape de navala apelor. Numai in judetul Timis au fost evacuate 3.790 de persoane, iar mii de hectare de teren si gospodarii au fost distruse. De abia acum autoritatile s-au trezit, instituind stare de alerta. Situatia este deja scapata de sub control, iar meteorologii au anuntat ca in vestul tarii va ploua si in urmatoarele zile. Comitetul pentru Situatii de Urgenta, condus de prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a decis, luni seara, sa instituie starea de alerta in judet, din cauza situatiei grave provocate de inundatiile catastrofale din ultimele zile. Ordinul a fost aprobat de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Potrivit legii, starea de alerta vizeaza punerea imediata in aplicare a planului de masuri si actiuni de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta. Pe perioada starii de alerta, se pot restrange unele drepturi, cum ar fi libera circulatie sau inviolabilitatea domiciliului. in cazul in care oamenii din localitatile afectate de inundatii nu vor sa-si paraseasca locuintele sau animalele si sunt expuse pericolului, fortele de ordine ii pot evacua fortat.
Un nou val de precipitatii in aversa a durat toata noaptea de luni spre marti si a continuat si ieri in judetul Timis.
Noile localitati cuprinse de furia apelor au fost Sanmartinul Maghiar si Ivanda. Populatia din zona afectata de ape a fost evacuata in cursul zilei de luni si a noptii de luni spre marti in proportie de peste 70%, iar lucrarile de refacere a digului de la Sanmartinul Maghiar au fost sistate din cauza precipitatiilor in aversa.



30.000 de hectare de teren agricol inundate

Paul Parsan, directorul Directiei pentru Agricultura Timis, a declarat in urma vizitei facute in judet impreuna cu ministrul Gheorghe Flutur ca situatia este disperata. "in zona localitatilor Ionel-Otelec exista o portiune compacta de 30.000 de hectare de teren agricol inundata. Nu avem experienta anterioara, dar cred ca apele nu se vor retrage mai repede de o luna, daca vremea ne ajuta. Culturile de grau si orz sunt total compromise", sustine Parsan.
Meteorologii au anuntat ca in vestul tarii, timp de mai multe zile, vor cadea ploi, cantitatea de apa depasind 15 litri pe metru patrat. Situatia grava i-a facut pe mai multi ministri sa viziteze Timisul. Vizitele au culminat cu cea a presedintelui Traian Basescu, care a sosit in Timisoara luni seara, facand o escala pe traseul Luxemburg-Bucuresti.
"Situatia din Timis e foarte dificila din cauza inundatiilor, iar sinistratii din judet vor primi ca despagubiri 60 milioane euro din creditul de 250 milioane euro dat de BEI pentru calamitati, precum si bani de la buget", a declarat presedintele Basescu.

Inundatiile au ravasit sapte judete

Aproape 4.000 de oameni au ramas fara case. Tot ce au agonisit o viata se afla acum sub apele revarsate.
in ultimele doua saptamani au fost inundate 145 de localitati din sapte judete: Arad, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Hunedoara, Bihor si Suceava. Printre cei mai napastuiti au fost romanii din Caras-Severin. Raurile si paraurile au navalit peste 1.135 de case, 1464 de gospodarii, 20 de scoli, in fantani, pe terenurile cultivate. in judetul Timis, 3.790 persoane au fost evacuate din casele invadate de puhoaie. in total 37 de localitati sunt aproape in intregime distruse. in judetul Hunedoara, in 25 de localitatii Cerna si paraurile revarsate au acoperit 458 de case, iar batrana Rai Maria, de 73 ani, a decedat.
Ministerul Mediului a evaluat pagubele in 145 de localitati: 2.504 case grav afectate, 3.840 persoane evacuate, 5.411 gospodarii, 41.000 hectare de culturi, 753 fantani, mii de animale si pasari, 71 de scoli si dispensare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.