Prezent saptamana trecuta la Bucuresti, la conferinta "Marea Neagra si securitatea Euro-Atlantica", Dr. Norbert Baas, delegatul special al Ministerului Afacerilor Externe german pentru Europa de Est, Asia Centrala si sudul Caucazului, a tinut sa subl

Prezent saptamana trecuta la Bucuresti, la conferinta "Marea Neagra si securitatea Euro-Atlantica", Dr. Norbert Baas, delegatul special al Ministerului Afacerilor Externe german pentru Europa de Est, Asia Centrala si sudul Caucazului, a tinut sa sublinieze importanta pe care organismele europene o acorda regiunii Marii Negre.
"Regiunea Marii Negre capata o din ce in ce mai mare importanta pentru Uniunea Europeana. Ca noi membre ale UE, Romania si Bulgaria pot si trebuie sa ne convinga de faptul ca regiunea merita toata atentia din partea Uniunii. Avem nevoie de o gandire conceptuala, bazata pe o analiza eficienta", a declarat Baas.
In februarie, Germania a prezentat UE o serie de idei cu privire la actiunile care trebuie intreprinse in regiune, punand accentul pe locul pe care UE trebuie sa il acorde acestei zone, mai ales in perspectiva aderarii celor doua state.
In opinia Germaniei, Marea Neagra ar putea contribui la strangerea relatiilor dintre UE si statele litorale, pe de o parte, si intre UE si parteneri precum Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia si Azerbaidjan, pe de alta parte. Dand exemplu experienta statelor din regiunea Marii Baltice, Dr. Baas a subliniat potentialul de care dispune regiunea pentru a asigura cresterea economica a statelor din zona. Conform spuselor sale, conditiile de investitii pe care si le ofera aceste state ar trebui sa fie mult mai armonizate, actiune ce necesita o perspectiva pe termen lung in planificarea infrastructurii.
Proiectele de constructie a conductelor transportoare de petrol si gaze naturale care se afla in curs de demarare in regiune sunt un indiciu clar al importantei strategice pe care o detin statele adiacente. Dar aceste proiecte nu ofera automat un impuls economiilor respective. Cel mai important demers in acest moment ar trebui sa vizeze imbunatatirea conditiilor de investitii si de comert sutinut. Proiectele de tip BTC (conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan) pot crea legaturi strategice intre tarile din regiune, dar trebuie sa fie acompaniate de stabilitate politica.
Astfel, Consiliul de Cooperare din regiunea Marii Negre trebuie sa isi asume rolul de mediator intre UE si tarile riverane. Un prim pas a fost facut la reuniunea de la Bruxelles din 11 aprilie, unde s-a vorbit pentru prima data de crearea unui grup de lucru care sa discute modalitatile de intarire si largire a cooperarii.
Pe langa importanta economica, prin pozitia geografica deosebita, Marea Neagra prezinta si o importanta strategica. Acordul BlackSeaFor, semnat in 2001, atesta convingerea statelor semnatare in ceea ce priveste necesitatea cooperarii in domeniul securitatii in regiune, mai ales in lupta impotriva terorismului mondial.

Membrii BSEC sunt preocupati de calitatea relatiilor bilaterale si de securitatea in regiunea Marii Negre

Inalti diplomati si oficiali din domeniul energiei din tarile caucaziene si regiunea Marii Negre s-au intalnit, vineri, pentru a consolida o mai stransa cooperare intre Grecia si Turcia, relatie stimulata de recentele acorduri energetice. Declaratia semnata sambata la Komotini (Grecia) a avut ca scop largirea legaturilor comerciale din domeniul energetic existente intre cele 12 tari componente ale BSEC.
"Cand statele coopereaza in domeniul economic si comercial, se creeaza presiune pentru o mai buna cooperare si la nivel politic", a declarat Evripidis Stylianidis, ministrul Comertului din Grecia, tara care asigura, in acest moment, presedintia BSEC.
Aceasta intalnire a fost precedata de acordul semnat la 12 aprilie intre Bulgaria, Grecia si Rusia pentru constructia a 285 de kilometri de conducta de petrol in regiunea balcanica. Acest proiect va urgenta transferul de petrol si gaze naturale dinspre Rusia catre pietele vestice. Suma care trebuie investita de cele trei tari in acest proiect depaseste 500 de milioane de euro. Potrivit acordului, conducta va traversa Turcia, unind Portul bulgar Burgas de orasul grecesc Alexandroupolis.
"Dezvoltarea retelelor de conducte aduce beneficii atat tarilor vestice - care vor putea cumpara petrol la preturi mult mai mici - dar si tarilor din regiunea balcanica, prin generarea unor mai bune relatii bilaterale", a precizat Evripidis Stylianidis.
In luna iunie, va intra in activitate conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, prin care petrolul din Marea Caspica va ajunge in porturile turcesti, traversand Georgia. Si Bulgaria intentioneaza sa construiasca, in colaborare cu Macedonia si Albania, o conducta prin care petrolul caspic sa ajunga in Portul Vlora. Un alt proiect apartine Turciei, care in colaborare cu vechea sa rivala Grecia, va construi o conducta prin care sa transporte, din Iran, gaze naturale.
Membrii Organizatiei de Cooperare Economica in regiunea Marii Negre (BSEC) spera ca declaratia semnata sambata sa duca la o dezvoltare a cooperarii in domeniul turismului, al transporturilor si al luptei impotriva crimei organizate si a traficului ilegal.
Tot saptamana trecuta, a avut loc la Chisinau reuniunea liderilor tarilor membre GUUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova) si a celor din Lituania, Bulgaria si Romania, care doresc o relansare a acestui organism in vederea integrarii europene si euro-atlantice a statelor membre. In cadrul intrevederii s-a discutat si asigurarea unui climat de stabilitate in regiunea Marii Negre, atat din punct de vedere economic si comercial, cat si din perspectiva combaterii crimei organizate si a terorismului international.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.