18 bauturi alcoolice cu indicatii geografica din Romania, 13 bauturi pe baza de fructe (tuica si horinca) si cinci bauturi pe baza de vin (vinars) au fost admise in legislatia comunitara, a anuntat ieri Rudy van der Stappen, Seful Misiunii de evaluar
18 bauturi alcoolice cu indicatii geografica din Romania, 13 bauturi pe baza de fructe (tuica si horinca) si cinci bauturi pe baza de vin (vinars) au fost admise in legislatia comunitara, a anuntat ieri Rudy van der Stappen, Seful Misiunii de evaluare pentru sectorul vin. Impactul aderarii la UE asupra sectorului vitivinicol romanesc a constituit tema unei ample dezbateri derulate ieri in Aula Magna a ASE Bucuresti. Cu aceasta ocazie, oficialul european a prezentat concluziile Misiunii asupra negocierilor de aderare, atragand atentia asupra necesitatii ca Romania sa asigure, in cadrul procesului de integrare, interzicerea noilor plantari, stabilirea drepturilor de plantare si replantare, inventarierea patrimoniului si inventarului viticol si protejarea termenilor legati de sector pe plan international. Alte aspecte importante asupra caruia van der Stappen a insistat sunt necesitatea constituirii unei structuri administrative eficiente care sa aplice acquis-ul comunitar precum si monitorizarea atenta a aplicarii acestuia si mecanisemele "orizontale" pentru managementul diferitelor agentii implicate (de plata, de interventie etc). Cu aceasta ocazie, seful Misiunii de evaluare a prezentat clasificarea zonelor viticole romanesti in conformitate cu reglementarile UE, in functie de concentratia de zahar natural atinsa de struguri: Transilvania a primit clasificarea B, zonele sudice si estice din vecinatatea Marii Negre clasificarea C II, iar celelalte zone viticole clasificarea C I a. Potrivit lui van der Stappen, Romania va avea drepturi de plantare suplimentare pentru vinuri superioare doar pana la 1,5% din totalul suprafetei viticole inregistrate in momentul negocierilor. Dezbaterea de ieri, organizata de Patronatul National al Viei si Vinului si de Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola, a reunit la aceeasi masa experti romani si straini.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.