Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a declarat ca, in perioada 17-21 aprilie 2005, precipitatiile cazute au totalizat 170 litri/mp, fapt ce a provocat inundatiile din vestul tarii, din Banat. "Au fost zone unde canti
Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a declarat ca, in perioada 17-21 aprilie 2005, precipitatiile cazute au totalizat 170 litri/mp, fapt ce a provocat inundatiile din vestul tarii, din Banat. "Au fost zone unde cantitatea de precipitatii a ajuns la 191 litri/mp", a spus Sandu. El a precizat ca in Romania au mai fost ploi atat de mari, de 200 litri/mp, dar structura geologica a solului din zona nu a permis infiltrarea apei. Pentru urmatoarele zile, pana luni, prognoza meteo anunta vreme fara ploi. In schimb, de luni seara vor incepe din nou ploile, "insemnate cantitativ", de 15-20 litri/mp. "Ploile vor afecta si judetele deja afectate", a spus directorul ANM. (L.M.)
Soselele si retelele electrice, afectate de inundatii si de ninsori
Precipitatiile din ultimele zile au generat si ieri probleme in circulatia pe drumurile nationale si au provocat avarii in reteaua de distributie a electricitatii, iar prognoza meteo prevede si pentru urmatoarea perioada ploi si ninsori in toata tara. Conform Ministerului Transporturilor, la pranz, circulatia pe DN 59B era intrerupta intre localitatile Cruceni si Graniceri, din cauza iesirii din matca a raului Timis, pe carosabil apa atingand o adancime de doi metri. Pe alte patru drumuri nationale, circulatia era ingreunata. Astfel pe DN1A, DN10, DN57 si pe DN66 circulatia se desfasura pe un singur sens, din cauza caderilor de pietre. Alte cateva drumuri nationale erau acoperite partial cu zapada, care masura pana la patru centimetri grosime, in judetele Gorj, Valcea, Covasna si Harghita. La munte, stratul de zapada poate depasi un metru grosime. Datorita ninsorilor pe Valea Prahovei si in Apuseni se va mai putea schia cel putin doua saptamani.
Inundatiile au facut pagube in mare parte a tarii, dar mai ales in judetul Timis, unde in urma ruperii digului de pe malul drept al raului Timis, au fost evacuate 2700 de persoane din patru comune, potrivit Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Pentru o viziune de ansamblu a situatiei din judetul Timis, o delegatie guvernamentala - a sosit ieri la Timisoara - vicepremierul Gheorghe Seculici, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si ministrul secretar de stat Ioan Roman din cadrul Ministerului Sanatatii, mandatat sa efectueze o ancheta epidemiologica in zonele sinistrate. Delegatia guvernamentala s-a deplasat cu elicopterul in zonele izolate Cruceni-Deta si orasul Gataia. Ministrul Vasile Blaga a apreciat ca inadmisibil faptul ca Inspectoratul pentru Urgente al Judetului Timis (IUJT) nu poseda nici o barca cu motor, singura pe care o poate utiliza fiind cea pusa la dispozitie de echipajul de voluntari SALVO din cadrul Primariei Timisoara.
Si retelele electrice de distributie a energiei au suferit de pe urma ploilor si ninsorilor din ultima vreme. Astfel, au fost avariate noua linii electrice aeriene si 465 de posturi de transformare, fiind afectate 172 de localitati din judetul Bacau, Iasi si Piatra-Neamt. Echipele Electrica au intervenit pentru remedierea defectiunilor si pentru a asigura energie electrica tuturor consumatorilor.
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului a avertizat, joi, ca vor urma trei zile cu ploi insemnate cantitativ, bruma, lapovita si ninsoare. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.