Afaceristul Constantin Cuciureanu din Botosani a fost retinut ieri dimineata pe Aeroportul Henri Coanda in timp ce voia sa paraseasca tara cu destinatia Frankfurt - Miami, desi avea interdictie de a parasi Romania. Potrivit procurorilor anticoruptie,

Afaceristul Constantin Cuciureanu din Botosani a fost retinut ieri dimineata pe Aeroportul Henri Coanda in timp ce voia sa paraseasca tara cu destinatia Frankfurt - Miami, desi avea interdictie de a parasi Romania. Potrivit procurorilor anticoruptie, Constantin Cuciureanu este acuzat de utilizare de credite in alte scopuri decat cele declarate si dare de mita, dupa ce, cu ajutorul unor functionari, printre care si fostul director al Sucursalei Saveni a BCR Botosani, a luat credite in valoare de 27 de miliarde de lei cu incalcarea prevederilor legale.
In urma unei atente monitorizari a ofiterilor Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din cadrul Ministerului de Interne, Constantin Cuciureanu a fost prins ieri dimineata, in jurul orei 5,00, pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, in timp ce se pregatea sa ia avionul cu destinatia Frankfurt via Miami.
Omul de afaceri a fost dus la sediul PNA pentru audieri, urmand ca, in cursul zilei de ieri, sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.
Potrivit anchetatorilor, in cursul anilor 2002 si 2003, societatile comerciale administrate de Cuciureanu au beneficiat de credite bancare in cuantum de peste 27 miliarde lei acordate de Banca Comerciala Romana - Sucursala Saveni, judetul Botosani - cu incalcarea legii si a normelor de creditare, existand indicii ca banii au fost deturnati de la scopurile pentru care au fost acordati.
In acest dosar sunt cercetate alte 14 persoane (functionari bancari si administratori ai unor societati comerciale din judetul Botosani) sub aspectul savarsirii infractiunilor de acordare a creditelor cu incalcarea dispozitiilor legale, luare de mita si complicitate la aceste infractiuni.
In ceea ce-i priveste functionarii bancari, procurorii au stabilit ca acestia au efectuat transferuri banesti din conturile altor societati, prin ordine de plata fictive, existand situatii cand aceste operatiuni erau incheiate fara acordul reprezentantilor legali ai firmelor in ale caror conturi s-a operat.
Purtatorul de cuvant al PNA, magistrat Alina Tonigaru, ne-a declarat ca omul de afaceri Constantin Cuciureanu fusese citat la audieri pentru ieri, insa i-a anuntat pe procurori ca se interneaza in spital si nu poate da curs solicitarii.
"Constantin Cuciureanu este cercetat penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, dare de mita in forma continuata, trei infractiuni de complicitate la acordarea de subventii cu incalcarea legii si infractiunea de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite", ne-a precizat magistratul Tonigaru.

Conturi blocate si interdictie de parasire a tarii

In fapt, procurorii au stabilit ca, incepand cu anul 1999, o data cu achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al SC Moldopan SA Botosani, Cuciureanu a urmarit si realizat capitalizarea prin manevre ilicite a doua societati comerciale cu raspundere limitata in detrimentul acestei societati, procedand in acelasi mod si dupa ce a preluat pachetele majoritare de actiuni ale SC Amiral SA, SC Unicat SA si SC pentru Alimentatie Publica Botosani SA.
De asemenea, Cuciureanu mai este acuzat ca, in lunile septembrie 2002 si august 2003, a participat cu documente false la o licitatie electronica privind campania "Cornul si laptele", in calitate de administrator al societatii Claudia 2000 SRL.
Mai mult, in februarie 2003, a obtinut acordarea de catre Agentia Nationala Rezervele Statului a 500 tone grau cu titlu de imprumut de consumatie, a carei restituire a fost garantata cu o scrisoare de garantie bancara in valoare de 3.500.000.000 lei, iar in cursul lunii octombrie 2003, termenul de restituire a imprumutului a fost prelungit, desi ANRS ceruse punerea in executare a acesteia dupa expirarea valabilitatii ei.
Saptamana trecuta, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii de interzicere a parasirii tarii pe o perioada de 30 de zile, tot atunci fiindu-i blocate si conturile bancare.

Caz depistat de BCR

In luna noiembrie a anului trecut, procurorii din Botosani au ridicat zeci de dosare continand arhiva contabila pe ultimii ani de la societatile Com Claudia SRL si Claudia 2000, documente pe care afaceristul refuzase sa le puna la dispozitia reprezentantilor Directiei Finantelor Publice.
Ancheta preliminara efectuata de procurori asupra Agentiei BCR Saveni a dus la cercetarea penala impotriva a doua angajate ale agentiei, a fostei directoare Adela Samoila si a ofiterului de credite, sub acuzatiile de abuz in serviciu, inselaciune, fals si uz de fals, urmand ca ancheta sa se extinda si asupra fostului director al sucursalei, Dumitru Nechifor.
Contactat telefonic, directorul executiv al Sucursalei Judetene Botosani a BCR ne-a declarat ca acesta "este un caz mai vechi depistat de banca, de prin 2001 - 2002, care nu se mai poate produce in BCR, banca luandu-si toate masurile de precautie".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.