In cadrul unei conferinte de presa organizata, ieri, Ene Dinga, ministrul Integrarii Europene, a prezentat rezultatele vizitelor facute de curand la Berlin si Paris. Aceste deplasari au fost determinate de votul de pe 15 aprilie, cand parlamentarii g
In cadrul unei conferinte de presa organizata, ieri, Ene Dinga, ministrul Integrarii Europene, a prezentat rezultatele vizitelor facute de curand la Berlin si Paris. Aceste deplasari au fost determinate de votul de pe 15 aprilie, cand parlamentarii germani si-au manifestat indoielile cu privire la capacitatile si transparenta proceselor care se deruleaza in Romania.
Ene Dinga a declarat ca aceste indoieli provin din lipsa de comunicare a Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene. Ministrul a mai afirmat ca pentru rezolvarea acestor probleme a fost propusa spre aprobare Parlamentului hotararea de formare a asa-numitelor Grupuri de Prietenie. Acestea vor avea drept rol principal tocmai actiunile de lobby pe langa Guvernele tarilor membre, in scopul atragerii simpatiei si al informarii suplimentare. In prezent, aproape toate tarile care au aderat anul trecut la UE detin astfel de Grupuri, iar rezultatul lor este de-a dreptul uimitor, a declarat ministrul, pe cand in privinta Romaniei se simte puternic lipsa acestora. Necesitatea Grupurilor de Prietenie reiese si din faptul ca, in prezent, Romania traieste un ''efect de scena''. "Suntem monitorizati in permanenta si se exacerbeaza dimensiunile unor probleme, precum cea a coruptiei. Spre exemplu, printre oamenii politici germani circula opinia ca in Romania exista o cultura a coruptiei", a declarat Ene Dinga. Eforturile Romaniei trebuie sa se concentreze tot mai mult pe problema comunicarii si a informarii, pentru contracararea informatiilor false acumulate in UE la adresa noastra. In ceea ce priveste vizita de la Paris, aceasta s-a incheiat prin semnarea unor noi acorduri de colaborare pe problemele integrarii. Dupa cele doua vizite se simte nevoia innoirii si transformarii Ministerului Integrarii Europene, deoarece, pe de o parte, problemele care apar nu mai corespund structurii sale, iar, pe de alta parte, trebuie pregatit terenul pentru noul Minister al Afacerilor Europene si al Dezvoltarii, care se va constitui dupa 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.