Peste o suta de sindicalisti din agricultura au protestat ieri, in fata sediului Ministerului Agriculturii, fata de efectele negative pe care aplicarea legilor proprietatii le va avea asupra personalului, dar si fata de sprijinul insuficient acordat
Peste o suta de sindicalisti din agricultura au protestat ieri, in fata sediului Ministerului Agriculturii, fata de efectele negative pe care aplicarea legilor proprietatii le va avea asupra personalului, dar si fata de sprijinul insuficient acordat de stat acestui domeniu.
Potrivit protestatarilor - membri ai Federatiei Sindicatelor din Agricultura "Agrostar" - restituirea unor terenuri care acum sunt in administrarea Agentiei Domeniilor Statului va duce la reducerea numarului de angajati din agricultura. Sindicalistii solicita promovarea unei legi prin care sa fie acordate facilitati fiscale pentru exploatatiile agricole viabile, dar si rente celor care renunta la terenuri. Ei mai cer reducerea TVA la noua la suta la lapte, carne, ulei, oua si paine, dar si scutirea de la plata impozitului pe venit si a CAS in cazul incadrarii unor absolventi ai invatamantului de specialitate. O delegatie a sindicalistilor a fost primita de ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur. Acesta a declarat, dupa intalnirea cu sindicalistii, ca se teme ca in spatele solicitarilor acestora s-ar putea afla interesele unor baroni locali ale caror firme au diverse litigii cu statul. ''Au ridicat probleme care, din punctul meu de vedere, sunt de bun simt. Nu vreau sa cred ca ar fi o legatura, insa mi-am pus si eu intrebarea, pentru ca unii dintre ei se afla in litigiu cu statul'', a spus Flutur. Flutur a aratat ca printre temele abordate s-au aflat aspecte referitoare la legile proprietatii, acordarea de subventii agricultorilor, pierderea locurilor de munca, precum si importurile ilegale de fructe si legume, carne de pasare, dar si alte produse. ''Proprietatea privata nu se negociaza. Legile fondului funciar au intrat in linie dreapta'', a mentionat Flutur. Ministrul Agriculturii a spus ca, incepand din aceasta toamna, se va renunta la alocarea subventiilor sub forma de bani sau cupoane. Sprijinul ministerului va fi orientat, in special, catre gospodariile individuale in vederea transformarii acestora in ferme comerciale, care vor putea avea acces la fonduri prin intermediul creditului agricol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.