Preturile au avut o tendinta de crestere in luna martie in Statele Unite, ceea ce ar trebui sa improspateze temerile de inflatie, caci energia nu poate fi considerata ca singura responsabila de acest fapt.
Preturile la consum au crescut cu 0,
Preturile au avut o tendinta de crestere in luna martie in Statele Unite, ceea ce ar trebui sa improspateze temerile de inflatie, caci energia nu poate fi considerata ca singura responsabila de acest fapt.
Preturile la consum au crescut cu 0,6 procente in luna martie in raport cu luna februarie pe teritorului SUA, iar indicele de baza (care nu ia in calcul alimentatia si energia) a crescut cu 0,4 la suta, a anuntat Ministerul Muncii al Statelor Unite.
Este cea mai importanta crestere a preturilor la consum inregistrata din octombrie 2004. Pentru indicele de consum nu s-a mai inregistrat o asemenea crestere din 2002, au informat autoritatile.
Aceasta stire a fost o adevarata deceptie pentru analistii care se asteptau la valori de maxim 0,5 procente pentru indicele de consum si de aproximativ 0,2 pentru indicele de baza.
S-a ajuns astfel la situatia ca intr-un an de zile preturile la consum sa creasca cu 3,1 la suta, iar cele care exclud alimentatia si energia, cu 2,3 procente.
Rezerva Federala este din ce in ce mai interesata de acest subiect. Inca de pe 22 martie ea s-a aratat preocupata de indicatorii care atrageau atentia asupra unei inflatii situate un pic deasupra asteptarilor.
Accelerarea preturilor in cursul lunii martie a fost explicata in principal prin explozia preturilor la energie, care ''au crescut puternic pentru a doua luna consecutiv'', trecand de la 2 la suta in luna februarie, la 4 la suta in martie, a declarat ministerul.
Cresterea se explica printr-un salt al preturilor carburantilor de 7,9 procente. Pe acelasi interval, insa, preturile alimentatiei nu au evoluat decat foarte putin, mentinandu-se in limita a 0,2 procente. Surpriza a constituit-o evolutia celorlalte preturi, in special pentru produsele vestimentare si serviciile turistice.
Astfel, preturile la imbracaminte au crescut in luna martie cu 0,8 procente, dupa ce ajunsesera sa scada cu 0,2 la suta in februarie, iar cele pentru locatiile de vacanta au progresat cu 3,9 procente (cea mai mare crestere inregistrata in acest domeniu din 1997).
Transporturile au crescut si ele cu 1,9 procente, iar la taxele de sanatate s-a inregistrat o crestere de 0,5 procente. La capitolul educatie si comunicatii majorarea a fost de aproximativ 0,2 la suta. In ansamblu, pe primul trimestru al anului, preturile la consum au crescut in Statele Unite cu 4,3 procente, iar indicele de baza a crescut si el cu 3,3 procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.