Decizia senatorilor de a-si apara interesele prin modificarea declaratiilor de avere pana la transformarea lor in simple documente inutile a provocat o reactie dura din partea Executivului. Comentand votul de ieri din Senat, premierul Calin Popescu T
Decizia senatorilor de a-si apara interesele prin modificarea declaratiilor de avere pana la transformarea lor in simple documente inutile a provocat o reactie dura din partea Executivului. Comentand votul de ieri din Senat, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat convins ca, in cazul in care Camera Deputatilor nu va reveni la forma propusa de Executiv, presedintele Traian Basescu va refuza sa promulge o lege golita de continut de catre parlamentari si o va trimite spre reexaminare Parlamentului.
Tariceanu s-a declarat intransigent cu membrii Legislativului, afirmand ca nu este dispus sa faca concesii in ceea ce priveste forma acestor declaratii deoarece "o clasa politica responsabila trebuie sa fie capabila sa dea seama in fata celor care au ales-o".
Premierul a precizat ca nu este nevoie sa ii ceara presedintelui Basescu sa refuze promulgarea legii: "Nu vreau sa spun ca ii voi cere acest lucru presedintelui pentru ca stiu ca nu este nevoie, deoarece are responsabilitatea necesara pentru a adopta cea mai potrivita atitudine".
In plus, pentru a-i putea pedepsi pe colegii sai de partid, Tariceanu intentioneaza sa solicite sa i se comunice structura votului, pentru ca aceasta dezbatere a scos la iveala "interesele personale ale unora dintre membrii Parlamentului de a-si ascunde averile si mai ales modul in care le-au dobandit in ultimii 15 ani".
La randul sau, ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a declarat "dezamagita" de forma in care au fost adoptate noile declaratii de avere in Senat.
In opinia ministrului Justitiei, "votul din Senat a fost unul impotriva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si impotriva opiniei publice romanesti", in conditiile in care textul de lege propus de Executiv a primit aprobarea Comisiei Europene.
Amendamentele PSD si PPRM care au trezit nemultumirea Monicai Macovei au fost cele vizand eliminarea declararii valorii bunurilor mobile (bijuterii, colectii de arta) pe care un demnitar declara ca le detine la inceputul si finalul mandatului sau, a numelui persoanei fizice sau juridice catre care demnitarul cedeaza bunurile, si, cel mai important, eliminarea informatiilor legate de veniturile copiilor demnitarilor.
Macovei a precizat ca, desi in prezent verificarea formularelor revine unor departamente existente la nivelul Curtilor de Apel si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intentioneaza sa propuna infiintarea unei agentii abilitate cu controlul declaratiilor de avere ale membrilor Guvernului, parlamentarilor, magistratilor si functionarilor publici, careia sa i se asigure, prin lege, independenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.