Parlamentarii romani nu sunt dispusi sa dezvaluie mai nimic din proprietatile si banii pe care ii detin. La fel ca in toate cazurile in care au trebuit sa-si hotarasca indemnizatiile sau alte drepturi, alesii neamului au votat dupa cum le-a dictat pr

Parlamentarii romani nu sunt dispusi sa dezvaluie mai nimic din proprietatile si banii pe care ii detin. La fel ca in toate cazurile in care au trebuit sa-si hotarasca indemnizatiile sau alte drepturi, alesii neamului au votat dupa cum le-a dictat propriul interes. Plenul Senatului a adoptat, ieri, cu 100 de voturi pentru si trei abtineri proiectul de lege privind modificarea declaratiilor de avere si de interese, cu amendamente majore fata de forma actului normativ emisa de Guvern. Toate in favoarea lor.
Principalii artizani ai modificarilor au fost senatorii opozitiei, insa o importanta mana de ajutor a fost data si de cativa reprezentanti ai puterii, mai ales daca tinem seama ca in Senat echilibrul este foarte fragil.
Cel mai important amendament admis, dintre cele respinse in Comisii, prevede neincluderea in declaratia de avere a valorii estimate a bunurilor mobile, respectiv bijuterii si colectii de arta. Nimeni nu va putea astfel sti exact cat valoreaza acestea, desi echivalentul lor in bani poate constitui sume importante.

Cartela senatorului Nemeth Csaba voteaza singura

Amendamentul formulat de senatorul PRM, Liviu Bindea, a fost respins, intr-o prima faza, prin vot electronic. Decizia a fost, insa, contestata de opozitie, pe motiv ca in sala nu sunt prezenti unii dintre cei care au votat. De aceea, Verestoy Atilla a cerut, in continuare, sa se efectueze vot uninominal, avertizand ca sistemul electronic nu functioneaza.
"Priviti, cartela senatorului Nemeth Csaba voteaza singura", a afirmat Atilla, chemand presa sa filmeze. La votul uninominal, amendamentul a fost admis cu 51 de voturi pentru si 49 impotriva. Din partea puterii, au votat pentru senatorii PNL Radu Cimpeanu si Ioan Basgan, optiunile lor dovedindu-se astfel decisive.
Un alt amendament admis, dintre cele respinse in Comisii, prevede eliminarea din textul legii a articolului conform caruia declaratiile de avere sunt acte publice si raspund legii penale pentru inexactitati sau caracterul incomplet. Amendamentul a fost admis cu 50 de voturi pentru si 46 impotriva. Potrivit listei de vot, din partea puterii au votat in favoarea amendamentului - si au inclinat din nou balanta - senatorii PD Marius Marinescu si Radu Berceanu (acesta nefiind in sala), Radu Cimpeanu (PNL) si Ilie Stoica (PUR).

Macovei: Legea a devenit opaca

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat, dupa votul final, ca modificarile senatorilor fac legea "opaca". "Ma refer, in primul rand, la scoaterea din declaratia de avere a valorii estimate a bunurilor mobile. Aceasta rubrica si-a pierdut scopul, daca in declaratia de avere nu se include valoarea estimata a bijuteriilor sau colectiilor de arta", a mentionat Macovei. Ministrul considera, de asemenea, "un regres" eliminarea din textul legii a articolului referitor la caracterul public al declaratiei de avere si raspunderea penala pentru inexactitati." Intr-adevar, Legea 161 prevede ca declaratiile sunt publice, iar raspunderea penala este reglementata de Codul penal. Dar inexactitatile si caracterul incomplet al declaratiilor de avere erau reglementate, special, de acea prevedere pe care senatorii au eliminat-o", a mai spus Monica Macovei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.