Inundatiile din ultimele zile au afectat circa 7000 de gospodarii si peste 34.000 hectare teren arabil, provocand pagube care au depasit o suta de miliarde de lei. Judetele cele mai afectate de inundatii sunt Arad, Caras-Severin, Mehedinti si Timis,
Inundatiile din ultimele zile au afectat circa 7000 de gospodarii si peste 34.000 hectare teren arabil, provocand pagube care au depasit o suta de miliarde de lei. Judetele cele mai afectate de inundatii sunt Arad, Caras-Severin, Mehedinti si Timis, unde precipitatiile inregistrate au fost de pana la 120 litri pe metru patrat. Premierul Tariceanu a discutat, ieri, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii celor patru judete, cerandu-le sa prezinte situatia din localitatile inundate si masurile aplicate. Cele mai importante pagube au fost inregistrate in judetul Caras-Severin, unde autoritatile apreciaza ca acestea au fost cele mai mari inundatii din ultimii o suta de ani. Ploile torentiale din ultimele zile au afectat, la nivelul judetului, circa 2000 de case si gospodarii din 44 de localitati, precum si 10.400 hectare teren agricol, pagubele totale fiind estimate la 101 miliarde lei, din care 19 miliarde lei numai in municipiul Resita. Inundatiile au dus la intreruperea circulatiei pe o portiune de 60 kilometri drumuri nationale si judetene si au distrus 20 diguri de protectie. In acelasi judet, localitatea Baradia este izolata, aprovizionarea populatiei cu produse alimentare fiind asigurata cu ajutorul barcilor si a pompierilor. In judetul Arad au fost inundate 123 de gospodarii si circa 4500 de hectare de teren arabil, fiind afectate in jur de 50 de localitati, inclusiv municipiul Arad. Opt drumuri judetene si comunale si 30 de podete sunt afectate, fara ca circulatia rutiera sa fie intrerupta si fara sa fie inregistrate cazuri de localitati izolate. La nivelul judetului Mehedinti, au fost inundate 900 de hectare de teren arabil si au fost distruse trei poduri si podete, circulatia feroviara fiind deviata in continuare catre Targu Jiu. Pe doua drumuri nationale si pe un drum judetean se circula pe o singura banda.
Inundatiile secolului
In judetul Timis, au fost inregistrate - potrivit autoritatilor locale - cele mai mari inundatii din ultimii 40 de ani, care au afectat peste 70 de localitati, inundand 18.300 de hectare de teren arabil si 4800 de gospodarii. Au fost distruse aproape 50 de poduri si podete, circulatia rutiera fiind intrerupta pe anumite portiuni de-a lungul a 17 drumuri judetene si a unui drum national. Doua localitati din Timis - Seca si Ghizela - sunt izolate, iar prefectura din judet apreciaza ca raurile in crestere vor distruge digul de protectie amplasat in localitatea Graniceri (la granita cu Iugoslavia), motiv pentru care s-a ordonat deja evacuarea satelor Ruta si Crai Nou. Tot in urma inundatiilor, peste 4000 de oameni din comuna Gataia nu beneficiaza de apa potabila. Peste patru sute de persoane din localitatile timisene Gataia si Denta au fost evacuate in urma unei viituri, in noaptea de marti spre miercuri, raul Barzava inundand la Gataia sase sute de case. Operatiunile de evacuare au fost incepute inca din cursul serii de marti, cand au fost evacuate zeci de persoane din cele doua localitati, in urma ruperii unui baraj de pe raul Barzava. Potrivit unui comunicat de presa remis, ieri, de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Banat" al judetului Timis, in Gataia raul Barzava a inundat 600 de case, dupa ce nivelul apei a crescut cu aproximativ un metru. In comuna Denta, nivelul apelor a crescut cu circa zece centimetri, pe soseaua Deta - Denta circulandu-se cu dificultate deoarece stratul de apa atinge aproape o jumatate de metru. Familiile evacuate din case, cu ajutorul militarilor care au folosit barci pneumatice, camioane si tractoare, au fost cazate pe timpul noptii in caminul cultural si in gradinitele din cele doua localitati. Conform sursei citate, barajul de pe un parau din satul Duboz este plin si este supravegheat in permanenta. Nici una dintre persoanele care au avut de suferit in judetul Timis de pe urma inundatiilor nu are asigurata locuinta impotriva calamitatilor naturale la vreo firma de profil.
Sinistratii ar fi trebuit sa plateasca, anual, pentru o astfel de asigurare, intre 350 de mii si 5 milioane de lei, informeaza Rompres. Paul Parsan, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Timis, a precizat ieri ca in aceeasi situatie sunt si agricultorii care nu si-au asigurat terenurile agricole, desi primele anuale de asigurare sunt si mai mici. Conform sursei citate, foarte putini producatori agricoli sunt asigurati, cei care si-au luat o astfel de masura de precautie fiind marii producatori si investitorii straini, procentul acestora nedepasind 1,5%.
Directia Apelor Banat, la control
Prefectul judetului Timis, Ovidiu Draganescu, a anuntat ca va cere verificarea modului in care au fost utilizate, in ultimii ani, zeci de miliarde de lei de catre Directia Apelor Banat (DAB) pentru lucrarile de indiguire si regularizari de cursuri. Ovidiu Draganescu este surprins de fragilitatea unor diguri care au fost spulberate de revarsarile de ape, desi DAB anuntase, in anii anteriori, ca s-au facut investitii mari tocmai in astfel de lucrari de infrastructura, care sa protejeze populatia de furia apelor. Astfel de exemple fiind Gataia, nodul Costei de langa Lugoj, estul si sudul timisean ale bazinului hidrografic Banat.
Premierul recomanda asigurari
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut prefectilor sa dispuna masuri suplimentare de intarire a digurilor si de protejare a gospodariilor, avand in vedere ca prognozele hidrometeorologice pentru zilele de joi si vineri indica noi precipitatii - cu ploi care sa aduca 15-20 litri de apa pe metru patrat - in principal in judetele Gorj si Mehedinti, precum si in nordul tarii. Tariceanu a solicitat, totodata, masuri suplimentare din partea societatii Electrica pentru reluarea furnizarii energiei electrice in localitatile afectate. El a dat asigurari ca populatia din zonele calamitate va primi, de la rezervele de stat, produse alimentare de baza si materiale de constructii pentru refacerea locuintelor. "Incercam sa gasim solutii pentru a atenua neplacerile create de indundatii", a spus Tariceanu, amintind insa ca este necesar ca si gospodariile sa fie asigurate impotriva calamitatilor naturale. Autoritatile locale din judetul Caras-Severin au intervenit in timpul videoconferintei si au cerut sprijinul Ministerului Transporturilor pentru refacerea infrastructurii feroviare afectate de inundatii, in conditiile in care spre localitatile din judet nu se mai poate circula pe calea ferata decat prin Arad. La videoconferinta nu a participat, insa, nici un reprezentant al Ministerului Transporturilor. Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, a subliniat necesitatea monitorizarii in continuare a digului de aparare a localitatilor din zona din Delta Dunarii si digurilor de aparare a municipiului Tulcea. Ministerul Apelor si Protectiei Mediului si Ministerul Administratiei si Internelor au transmis structurilor din teritoriu avertizari hidrologice cu privire la amploarea fenomenelor ce se pot produce. Dupa data de 22 aprilie se preconizeaza o diminuare a cantitatii de precipitatii.
Lapovita si ninsoare
Prefecturile din intreaga tara au primit, ieri, o noua avertizare meteorologica privind inrautatirea semnificativa a vremii in urmatoarele zile. Potrivit informatiilor transmise autoritatilor locale de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta, fenomenele vizate sunt ploi insemnate cantitativ, lapovita si ninsoare, bruma. Avertizarea prevede ca, in noaptea de miercuri spre joi, ploile, care vor cuprinde toate regiunile tarii, vor depasi 15-20 l/mp, indeosebi in Maramures, Crisana, Banat, Transilvania, Dealurile Olteniei si la munte. Incepand din noaptea de joi spre vineri, pana sambata dimineata, vor fi precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare nu doar la munte, ci si in zonele mai joase din Maramures, Crisana, Transilvania si nordul Moldovei. In cursul diminetilor de sambata si duminica, vor fi temperaturi usor negative si se va produce bruma in zonele deluroase si in depresiunile intramontane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.