Luna viitoare, Bucurestiul va fi gazda "Conventiei Mondiale a IMM-urilor". La reuniune si-au anuntat participarea intreprinzatori din peste 80 de tari.
In intervalul 15-18 mai, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romani

Luna viitoare, Bucurestiul va fi gazda "Conventiei Mondiale a IMM-urilor". La reuniune si-au anuntat participarea intreprinzatori din peste 80 de tari.
In intervalul 15-18 mai, Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) va organiza in Bucuresti cel mai mare si important eveniment al acestui an pentru IMM-urile din intreaga lume. La "Conventia Mondiala a IMM-urilor" si-au anuntat participarea reprezentanti de organizatii, oameni de afaceri si intreprinzatori din peste 80 de tari. Conventia se va desfasura in cadrul a doua sesiuni plenare, cinci sesiuni de lucru si noua minisesiuni. Intreprinzatorii din toata lumea vor avea astfel posibilitatea sa realizeze parteneriate pe diferite domenii de activitate si interes. O alta actiune inclusa in programul Conventiei va fi Forumul International al Oamenilor de Afaceri. In timpul acesteia, vor mai fi efectuate vizite de studii si afaceri la cateva companii, iar in final va fi lansat portalul mondial pentru IMM-uri - "World SME Network" - o vitrina a celor mai bune practici ale intreprinzatorilor din intreaga lume.
Agentia pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) va derula in acest an 21 de programe pentru sprijinirea firmelor mici din diverse domenii, valoarea totala a ajutorului fiind de 700 miliarde de lei. Pentru sprijinirea firmelor mici, ANIMMC aloca, pentru 2005, 700 miliarde lei. "Toate programele vor fi operationale la jumatatea lunii mai, dupa ce vor fi finalizate normele de aplicare. Deocamdata, firmele mici pot sa acceseze doar cinci dintre acestea", a precizat secretarul general al institutiei, Bogdan Dumitrache. Acesta a mentionat ca suma alocata pentru acest an finantarii nerambursabile a IMM-urilor este de patru ori mai mare decat cea disponibila cu un an in urma. "Desi suma este inferioara celei promise initial, aceasta este cu mult mai mare decat cea din anul 2004. Speram ca, in functie de cereri, sa putem sa convingem Guvernul ca la rectificarea bugetara sa primim mai multi bani si sa suplimentam resursele programelor", a adaugat oficialul ANIMMC. Dumitrescu a amintit ca, initial, bugetul alocat ANIMMC pentru sprijinirea IMM-urilor era de 0,2% din PIB, dar prin buget suma este de doar 700 de miliarde de lei, in timp ce bugetul total al Agentiei este de 1.000 de miliarde de lei. Cea mai mare parte a fondurilor, reprezentand aproximativ o treime din cele 700 de miliarde de lei, este destinata programului de restituire a sumelor aferente profitului reinvestit. Programele disponibile in prezent sunt destinate sprijinirii activitatilor de export, in valoare de peste 21 miliarde de lei, educarii si informarii comerciantilor, care beneficiaza de fonduri de 12 miliarde de lei, sprijinirii investitiilor firmelor mici - 100 miliarde de lei, finantarii pentru servicii de consultanta si instruire - 20 miliarde de lei si respectiv sprijinirea mestesugarilor - cinci miliarde de lei. "Pentru accesarea tuturor programelor au fost introduse declaratiile pe propria raspundere, ceea ce reduce intr-o oarecare masura birocratia si timpul pana cand firmele pot beneficia de finantare", a precizat Dumitrache.
Acesta a mai mentionat ca, anul trecut, sumele alocate pentru sprijinirea IMM-urilor au fost folosite in proportie de peste 90%.

IMM-urile cer Guvernului modificarea legislatiei contractelor

Pentru evitarea blocajelor financiare, reprezentantii CNIPMMR solicita Guvernului modificarea legislatiei in domeniul contractelor comerciale, pentru evitarea blocajelor financiare. "Am discutat deja cu fostul vicepremier Adriean Videanu si se pare ca sunt sanse sa se modifice acest act normativ", a precizat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Acesta a mentionat ca societatile comerciale se confrunta cu o lipsa a lichiditatilor, intrucat multe firme nu isi onoreaza obligatiile contractuale.
"Modificarile propuse de noi vizeaza stabilirea unui termen-limita de doua sau trei saptamani pana la care firmele trebuie sa isi achite obligatiile. Dupa expirarea acestui termen, legea ar trebui sa prevada executarea silita a datornicilor", a mentionat Nicolescu. Oficialul CNIPMMR a explicat ca, din acest motiv, principala dificultate cu care IMM-urile se confrunta in prezent este blocajul financiar.
"Potrivit chestionarului pe care l-am realizat in luna martie, a reiesit ca peste 21% dintre firmele mici si mijlocii se plang de blocajele financiare, iar mai mult de 10% de lipsa lichiditatilor", a adaugat Nicolescu. Printre alte dificultati reclamate de IMM-urile care au raspuns chestionarului se numara fiscalitatea excesiva, indicata de aproape 18% dintre respondenti, si fluctuatia cursului valutar, identificata de peste 9% dintre firme.
"Din chestionar reiese ca un numar mult mai mic de IMM-uri se plang de fluctuatiile de curs valutar, ceea ce inseamna ca acestea s-au obisnuit cu aceste evolutii oscilante", a mai spus Nicolescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.