Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu este nemultumit atat de continutul interpelarilor primite de la parlamentari, cat si de calitatea scazuta a dezbaterilor din forul legislativ.
Prezent luni seara in plenul Camerei Deputatilor, premierul

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu este nemultumit atat de continutul interpelarilor primite de la parlamentari, cat si de calitatea scazuta a dezbaterilor din forul legislativ.
Prezent luni seara in plenul Camerei Deputatilor, premierul i-a mustruluit pe deputati in principal pentru ca "reinterpreteaza" institutia interpelarilor, dar si pentru ca viteza de adoptare a legilor afecteaza calitatea acestora.
Tariceanu le-a amintit deputatilor ca, potrivit regulamentului Camerei, "interpelarea consta intr-o cerere adresata Guvernului de un grup parlamentar, de unul sau mai multi deputati, prin care se solicita explicatii asupra politicii Guvernului in probleme importante ale activitatii sale interne sau externe".
Insa, spune Tariceanu, cea mai mare parte a interpelarilor pe care le-a primit in calitate de prim-ministru nu se refera la politica Guvernului, la strategiile pe care actualul Cabinet intentioneaza sa le aplice in domenii sensibile ale vietii politice sau economico-sociale, ci la chestiuni punctuale, de interes particular sau local, la informatii concrete.
In mod normal, a aratat premierul, in conformitate cu prevederile legale, acestea ar trebui sa faca obiectul intrebarilor adresate membrilor Guvernului si altor conducatori ai organelor administratiei publice sau solicitarilor de informatii la care au dreptul deputatii potrivit regulamentului Camerei.

Parlamentul nu trebuie sa fie o masina de vot

Guvernul si-a propus sa redea Parlamentului rolul de for de dezbatere politica si sa respecte atributiile acestuia, inclusiv de control asupra activitatii Executivului, fara a aplica tratamentul de care Legislativul a "beneficiat" din partea fostei puteri, a afirmat premierul.
Tariceanu a pledat si pentru cresterea calitatii dezbaterii parlamentare, afirmand ca aceasta a avut de suferit datorita vitezei de adoptare a unor proiecte de lege.
Primul-ministru a spus, in replica la criticile parlamentarilor care au acuzat Guvernul ca trimite prea putine proiecte de lege in Parlament, ca apreciaza valoarea Legislativului prin calitatea dezbaterii, si nu prin numarul de legi adoptate. "Trebuie ca Parlamentul sa devina un for de dezbatere politica pe fond a proiectelor, si mai putin o masina de vot", a declarat seful Executivului.
Premierul Tariceanu a explicat ca in ultimul an, cand Parlamentul a trebuit sa actioneze "contra cronometru" pentru armonizarea legislatiei romanesti cu acquis-ul comunitar, s-au vazut consecinte defavorabile in privinta calitatii dezbaterii, ajungandu-se in situatia in care "de foarte multe ori, legi importante trebuie modificate si revizuite imediat dupa aprobare".
In ceea ce priveste comisiile parlamentare, premierul Tariceanu este de parere ca acestea trebuie sa faca "o munca mult mai profunda decat pana acum", deoarece responsabilitatea lor nu este una exclusiv de dezbatere a proiectelor de lege, ci si de coordonare a unor institutii aflate sub control parlamentar - CNVM, CNA, serviciile secrete etc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.