Recent, Asociatia Romana de Studii ale Integrarii Europene (ARSIE) si Institutul European din Romania (IER) au organizat o dezbatere intitulata "Romania in 2005-2007: ultima linie dreapta sau o cursa cu obstacole?".
Luand in considerare apropi

Recent, Asociatia Romana de Studii ale Integrarii Europene (ARSIE) si Institutul European din Romania (IER) au organizat o dezbatere intitulata "Romania in 2005-2007: ultima linie dreapta sau o cursa cu obstacole?".
Luand in considerare apropierea momentului semnarii Tratatului de aderare, organizatorii si-au propus sa analizeze prioritatile ultimei etape a perioadei de preaderare, specifice celor trei arii "critice": economia, justitia si libertatea presei. La eveniment au fost prezenti specialisti de marca printre care Onno Simmons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Leonard Orban, negociatorul-sef cu Uniunea Europeana, Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Chirtoiu, consilier de stat al Administratiei Prezidentiale, Cristian Pirvulescu, presedintele asociatiei Pro-Democratia, Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice Romane. S-a evocat importanta schimbarii de perspectiva de la postura reactiva a "Ce trebuie sa facem in UE" la atitudinea pro-activa a "Ce dorim sa facem in UE".
Prioritatile perioadei 2005-2007 trebuie sa ia in considerare impactul intrarii Romaniei pe piata unica asupra competitivitatii produselor nationale si a migratiei fortei de munca, efortul de adaptare la exigentele comunitare referitoare la mediul inconjurator si o reducere semnificativa a ajutoarelor de stat acordate diverselor sectoare precum cel energetic.

"Politica monetara trebuie sa devina o prioritate nationala"

Se impune, de asemenea, o strategie anticoruptie extinsa la toate nivelurile societatii, nu exclusiv centrata pe domeniul juridic. In ceea ce priveste libertatea presei, a fost recomandata o reorientare a misiunii mass-media dinspre interesele grupurilor politice catre interesul public legat de informatie. Au fost discutate anumite clisee legate de efectele integrarii europene. S-a aratat ca numai o restructurare a economiei concomitenta cu reducerea substantiala a ajutoarelor de stat va asigura supravietuirea companiilor autohtone in contextul liberalizarii pietei de servicii.
Datorita exigentelor acquis-ului referitoare la comercializarea produselor agricole, o mare parte a sectorului agricol va ramane, teoretic, in afara spatiului european. "Economia de subzistenta poate continua sa existe, dar izolata de orice intentie de comercializare" a explicat Orban.
In privinta politicii monetare, Valentin Lazea a insistat asupra faptului ca, pentru a evita un esec al carui impact negativ ar putea fi resimtit la nivelul intregii societati, "pregatirea pentru intrarea in Uniunea Economica si Monetara (UEM)", mai simplu spus adoptarea euro ca moneda nationala, "nu trebuie sa ramana o problema tehnica, exclusiv in responsabilitatea BNR, ci o prioritate nationala careia ii vor fi subordonate toate celelalte obiective. "Strategia anticoruptie trebuie extinsa la o arie mai mare decat cea a Justitiei, incluzand combaterea evaziunii fiscale, reforma administratiei publice si limitarea rolului statului ca actor principal in mecanismele economice, in opinia lui Bogdan Chiritoiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.