Patru persoane au fost inculpate, la inceputul acestei saptamani, in cazul mortii bancherului italian Roberto Calvi, supranumit "bancherul Domnului". Cei patru inculpati sunt omul de afaceri Flavio Carboni, fosta iubita a acestuia Manuela Kleinzig, s
Patru persoane au fost inculpate, la inceputul acestei saptamani, in cazul mortii bancherului italian Roberto Calvi, supranumit "bancherul Domnului". Cei patru inculpati sunt omul de afaceri Flavio Carboni, fosta iubita a acestuia Manuela Kleinzig, si doua persoane cu legaturi deosebit de stranse cu mafia - Giuseppe "Pippo" Calo si Ernesto Diotallevi. Acestia vor fi judecati, incepand cu 6 octombrie, pentru asasinarea lui Roberto Calvi, fostul presedinte al Bancii Ambrosiano, caruia i se mai spunea si "bancherul Domnului" datorita legaturilor sale cu Banca Vaticanului si cu fostul conducator al acesteia, episcopul american Paul C. Marcinkus. Bancherul a fost gasit spanzurat sub un pod londonez pe 18 iunie 1982, avand buzunarele pline de pietricele si bucati de caramida, un pasaport fals si aproximativ 15.000 de dolari in diferite valute.
Moartea bancherului, catalogata la inceput drept sinucidere, a avut loc chiar la scurt timp dupa izbucnirea celui mai mare scandal financiar din Italia postbelica: falimentul Bancii Ambrosiano (pe atunci cea mai importanta banca privata a Italiei, n. red.), din care banca Vaticanului detinea o parte importanta. Banca Ambrosiano s-a prabusit dupa disparitia a 1,3 miliarde de dolari. Desi Banca Vaticanului a acceptat sa plateasca aproximativ 250 de milioane creditorilor a negat orice implicare in neregulile financiare descoperite la Banca Ambrosiano. Marcinkus a dezmintit, de asemenea, orice amestec in afacerile frauduloase ale bancherului.
Calvi a fost numit la carma Bancii Ambrosiano in 1975. In 1978, conform unui raport al Bancii Nationale a Italiei, Banca Ambrosiano era suspectata ca a exportat ilegat mai multe miliarde de lire italiene. In mai 1981, Calvi a fost arestat, gasit vinovat si condamnat la patru ani de inchisoare, dar bancherul a facut recurs la aceasta sentinta. In perioada scurta in care s-a aflat in inchisoare, Calvi a avut o tentativa de sinucidere. El a fost ulterior eliberat, iar inainte de a fi gasit spanzurat sub podul londonez, Calvi era disparut de noua zile. Cu o zi inainte ca trupul bancherului sa fie gasit, secretara acestuia s-a sinucis la Milano aruncandu-se de la etajul al patrulea al sediului bancii, din biroul pe care il ocupase pana de curand seful sau. In biletul de adio lasat in urma sa, Teresa Corrocher, 55 de ani, ii atribuia lui Calvi toata vina pentru prabusirea bancii.
Dupa mai bine de 20 de ani de la moartea sa, in iulie 2003 Justitia italiana a ajuns la concluzia ca Roberto Calvi nu s-a sinucis, ci a fost victima unui asasinat executat din ordinul mafiei, pe care bancherul incercase s-o escrocheze. Politia britanica a anuntat in acelasi an ca a deschis o ancheta in acest caz. Investigatiile echipelor de ancheta din Italia si Marea Britanie s-au concentrat asupra transferului mai multor milioane de dolari pe care Roberto Calvi l-a efectuat, cu cateva saptamani inainte de moartea sa, in conturile mai multor off-shore-uri. Mai mult decat atat, se pare ca bancherul furase si de la finantistul italian Licio Gelli, care conducea Loja P-2 (Propaganda Due), o loja masonica din care faceau parte la un moment dat o serie de somitati politice, economice si militare ale Italiei. Pe de alta parte, o serie de jurnalisti de investigatii occidentali sunt de parere ca P-2 a fost implicata si in asasinarea Papei Ioan Paul I, predecesorul lui Ioan Paul al II-lea si care a fost Suveran Pontif doar 33 de zile, pentru ca a dorit sa faca ordine la Banca Vaticanului si sa-i dea afara din biserica pe cardinalii masoni. Presa italiana scrie ca inculpatul Pippo Calo este trezorierul organizatiei criminale Cosa Nostra, in vreme ce Ernesto Diotallevi este chiar liderul uneia dintre gruparile mafiote care actioneaza in zona Romei. In ceea ce-l priveste pe Flavio Carboni, despre acesta se spune ca era unul dintre cei mai buni prieteni ai bancherului si ca a fost una din ultimele doua persoane care l-au vazut pe acesta in viata. Cealalta persoana a fost soferul si bodyguardul lui Calvi, Silvano Vittor. (Camelia CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.