Nu suntem intrutotul de acord cu impresia care isterizeaza de ceva timp intreaga Oltenie, anume ca singurul vinovat de situatia absolut dezastruoasa in care se afla actualmente Universitatea Craiova ar fi patronul Dinel Staicu, cu toate ca, fara indo
Nu suntem intrutotul de acord cu impresia care isterizeaza de ceva timp intreaga Oltenie, anume ca singurul vinovat de situatia absolut dezastruoasa in care se afla actualmente Universitatea Craiova ar fi patronul Dinel Staicu, cu toate ca, fara indoiala, o asemenea "catastrofa" trebuia neaparat asociata cu mecla si apucaturile poate celui mai sinistru si santaliu personaj care a cotropit fotbalul romanesc in ultimele decenii. Partea de vina a lui Staicu este mai mult decat evidenta, dar culpa aproape intrinseca a acestuia nu trebuie disociata de vina unei intregi comunitati care a ingaduit cu iresponsabilitate ca una din cele mai iubite echipe din tara sa fie lasata pe mana unui individ grobian si ingramadit, cum specialistii in genetica nu au mai intalnit probabil de la Mitica Dragomir incoace. Cu toate acestea nu ai cum sa nu le dai dreptate lui Dinel, precum si predecesorului sau Gigi Netoiu, care spuneau in repetate randuri "Domne, daca nu va place de noi, de mutrele noastre, aduceti pe altii care sa bage bani in echipa, eventual pe astia de la Consiliul Local, de la municipalitate, ca tot declara ei ca sunt teribil de ingrijorati de soarta Stiintei".
Din cate ne amintim chiar toamna trecuta, cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor generale, noul primar al Craiovei, Antonica Solomon, anunta ca este perfectata in proportie de 99% preluarea Universitatii de catre primarie, mentionandu-se explicit ca initiatorul acestui proiect era nimeni altul decat fostul premier Adrian Nastase, pentru ca ulterior, dupa ce din numararea voturilor a reiesit esecul rasunator al celor de la PSD, sa se aleaga mai intai praful de acea initiativa demagogica, apoi si de echipa de fotbal. In aceeasi ordine de idei poate nu e deloc lipsit de relevanta detaliul ca acelasi Adrian Nastase a ales Craiova ca loc in care sa-si anunte public decizia de a-si depune candidatura pentru functia de presedinte al tarii, asa ca nu credem ca exageram deloc daca vedem intre cele doua esecuri o legatura de cauzalitate.
E adevarat ca Dinel Staicu e victima cea mai la indemana, cea mai descoperita, persoana potrivita in care sa se reverse blamul unei intregi colectivitati harsite in carcoteala, intriga, cleveteala si vocatia hartei, pentru ca astfel au stat lucrurile intotdeauna la Universitatea Craiova. Sa ne amintim, de exemplu, momentul despartirii de suspomenitul Gigi Netoiu. A fost mare sarbatoare in Banie la momentul respectiv, oltenasii celebrand izbavirea de "Comandant" si venirea lui Staicu mai dihai decat Pastele sau Craciunul, cu toate ca sleampatul care tocmai prelua echipa era si la ora aceea un afacerist extrem de dubios, care in materie de fotbal isi daduse intreaga dovada a inteligentei si competentei la FCM Resita, cand le-a cerut atacantilor sa treaca in defensiva pentru a se mai odihni, iar fundasilor sa iasa la atac si sa n-o mai puturoseasca pe linia de fund. Ei bine, asta era omul vazut de un intreg oras ca un izbavitor de mult asteptat, ca un nou Mesia pogorat in Bania fotbalistica! Pai, atunci cum sa nu-ti meriti soarta?
Cat priveste izul de catastrofa, de tragedie inimaginabila care i-a fost conferit iminentei retrogradari a Stiintei, "cea mai galonata echipa a provinciei", cum se spune prin Oltenia, haideti sa fim iarasi seriosi. Din cate stim, Universitatea a castigat numai patru titluri nationale, doua dintre acestea obtinute numai datorita acelui vechi regulament pagubos care le departaja pe primele clasate in functie de golaveraj, ci nu de meciurile directe, asa cum se practica in ziua de azi, pe cand echipa din Arad, care se identifica de vreo doua decenii cu Divizia B, a castigat sase astfel de trofee. Si, in plus de asta, stim cu totii ca fotbalul a patruns in Romania pe la Arad, nicidecum pe pe la Craiova sau Calafat, asa ca mai usor cu "cea mai titrata echipa a provinciei" si cu "tragedia de pe Jii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.