Greva de proportii din Posta a dat peste cap intreaga Romanie. Este pentru prima oara cand angajatii companiei opresc lucrul la nivel national. Cei mai afectati de criza sunt peste patru milioane de pensionari care asteapta de aproape doua zile sa-si
Greva de proportii din Posta a dat peste cap intreaga Romanie. Este pentru prima oara cand angajatii companiei opresc lucrul la nivel national. Cei mai afectati de criza sunt peste patru milioane de pensionari care asteapta de aproape doua zile sa-si primeasca pensiile. Alte cateva milioane de plicuri de corespondenta - facturi, acte pentru declararea impozitului pe venit, presa scrisa - nu au mai ajuns la destinatari. Insensibil la solicitarile postasilor pare sa fi ramas si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Acesta declara, ieri, ca revendicarile postasilor sunt imposibil de acceptat in prezent, fiind contradictorii cu legislatia. Aseara, dupa inchiderea editiei, sindicatele inca se aflau in negocieri cu administratia Companiei Nationale Posta Romana. Pana la intrarea in greva, fusesera platite 1.130.000 de pensii, alte 4.520.000 urmand a fi achitate. Aceasta cifra presupune aproximativ 20 la suta dintre pensionarii romani. Restul se vad obligati sa astepte pana la incetarea grevei, pentru ca, dupa cum declara si secretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan, Posta are monopol asupra acestui serviciu si nu exista alternativa de achitare a pensiilor. In fiecare zi, 550.000 de pensionari ar trebui sa-si primeasca pensiile. Din fericire, alocatiile pentru scolari si prescolari se pot ridica si de la alte institutii. In cele mai multe localitati din tara, nemultumirile oamenilor afectati de greva postasilor atinsesera cote maxime.
La un oficiu postal din Constanta, o pensionara a spart un geam de la usa de acces, spunand ca are nevoie urgenta de bani pentru medicamente, iar la Botosani, aproape o suta de pensionari asteptau sa-si ridice pensiile sau colete din strainatate.
Pentru a-i convinge pe angajatii Postei sa deschida usile si sa le dea banii, mai multi pensionari au inceput sa planga. In Brasov, toate cele 40 de oficii postale in care lucreaza doua mii de salariati erau inchise. Situatia era asemanatoare la Vaslui, Suceava, Iasi, Dambovita, iar la Buzau si Ramnicu-Sarat, usile oficiilor postale erau ferecate cu lacate.
Legea nu permite postasilor sa declanseze o greva legata direct de o hotarare de Guvern, asa ca au reclamat nivelul salariilor. Portita legislativa nu a trecut neobservata, iar administratia a cerut in instanta oprirea grevei, invocand atat ilegalitatea protestului, cat si efectele lui. Sindicalistii spun, insa, ca greva nu este in afara legii, motiv pentru care au blocat activitatea Postei.
De partea cealalta, conducerea companiei sustine ca atat timp cat societatea se afla pe lista societatilor monitorizate de Guvern la cererea Fondului Monetar International, orice majorare peste pragul de patru la suta este imposibila.
Solutia se pare ca nu poate veni decat din partea Guvernului, nevoit sa gaseasca calea de mijloc intre cerintele FMI si presiunile sociale interne.
Premierul Tariceanu a lansat un apel la intelegere din partea grevistilor pentru a-si relua activitatea, astfel incat sistemul de plata a pensiilor si de furnizare a serviciilor postale sa nu fie afectat.
"Vom incerca sa vedem care sunt solutiile, dar trebuie sa precizez ca revendicarile sunt, in momentul de fata, imposibil de acceptat, avand in vedere ca intra in contradictie cu actuala legislatie. Este nevoie de o analiza foarte atenta si profunda, care sa tina cont de performantele economice ale societatii si ale economiei romanesti pe ansamblu", a spus Tariceanu.
La inchiderea editiei, presedintele Blocului National Sindical, confederatie sindicala la care sunt afiliate si sindicatele din Posta Romana, ne-a declarat ca negocierile cu administratia "raspandesc un sentiment de apasare in randul salariatilor Postei".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.