Desi perchezitiile procurorilor la sediile si locatiile SC Terom SA Iasi au scos la iveala documente si stampile apartinand societatilor comerciale care au fost folosite de fratii Nanaa in circuitele financiare ale acestei societati, prin
int

Desi perchezitiile procurorilor la sediile si locatiile SC Terom SA Iasi au scos la iveala documente si stampile apartinand societatilor comerciale care au fost folosite de fratii Nanaa in circuitele financiare ale acestei societati, prin
intermediul carora s-a sustras si spalat suma de 88 miliarde de lei, oficial acestia sunt inca patroni ai Terom. Si asta in ciuda faptului ca, la inceputul acestei luni, AVAS a reziliat contractul de vanzare-cumparare incheiat pentru actiunile societatii comerciale Terom Iasi, "ca urmare a neachitarii integrale de catre cumparator, Hassan Nanaa, a ratei a doua din pretul actiunilor"; potrivit directorului Oficiului Registrului Comertului Iasi, Gina Sindrila, acesta "inca figureaza in evidentele noastre ca actionar principal". Mai mult, potrivit acelorasi evidente, administratorul actual al Terom, persoana juridica, este firma Sara Com Prod din Ilfov, al carei patron este tot Hassan Nanaa, cel pe numele caruia, la sfarsitul lunii ianuarie, s-a emis un mandat de arestare in lipsa pentru spalare de bani si deturnare de fonduri.
Surse din cadrul SC Terom Iasi ne-au declarat ca fratii Nanaa au devalizat intreprinderea aproape in acelasi mod ca si Omar Hayssam, aproximativ jumatate din terenurile si cladirile societatii fiind vandute, iar sumele de negasit. Poate pentru ca, asa cum sustineau procurorii, banii au ajuns in conturile unor banci controlate de apropiati ai lui Osama bin Laden.
Potrivit acelorasi surse, beneficiar al vanzarilor de teren a fost, printre altii, un cetatean belgian de origine siriana, a carui societate este inregistrata la aceeasi adresa cu una dintre resedintele lui Nanaa de langa Bucuresti.
In ceea ce priveste alte bunuri ale societatii, se pare ca fratii Nanaa au vandut cat au putut inainte de a da bir cu fugitii, o data ce, din cele 41 de hectare pe care se intindea Terom, in prezent au mai ramas aproape 25 de hectare.
"Practic am mai ramas doar cu etapa I, adica partea unde se desfasoara activitatea de baza", ne-a declarat Viorel Vaidner, directorul general al Terom.
Cand s-a reziliat contractul de vanzare-cumparare, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a decis ca, pentru investitiile pe care le-a facut Hassan Nanaa, fostul patron sa detina 9,2% din capitalul social, 85 la suta reintrand in proprietatea AVAS, alte cinci procente fiind detinute de cei care au cupoane de actiuni, ne-a precizat ieri Dan Silvestru, unul dintre directorii Terom. Dar Hassan Nanaa mai detine o parte din Terom, pentru ca, pe vremea cand era administrator, acesta a vandut societatii Sara Com Prod sectia Fire II si inca o parte din terenuri. Pe hartie, aceasta firma apartine lui Ismael Mohamed Kheireddine, cetatean belgian de origine siriana, ca si fratii Nanaa.
Sefii Terom sustin ca, desi nu figureaza cu acte, Nanaa detine inca o mare parte din active. "Sectia Fire II, cladire ce ocupa doua hectare, si inca o suprafata de teren de aproximativ trei hectare, a fost vanduta cu 13 miliarde firmei Romtex, societate care apartine lui Ammar Nanaa. Prin intermediul acestei firme au mai fost aduse si cateva utilaje, care sunt considerate drept investitii", a adaugat, pentru presa locala, directorul Vaidner.
Insa, potrivit aceleiasi surse, majoritatea utilajelor aduse au intrat in contabilitatea fabricii la preturi mult supraevaluate, "fiind trecute prin firme precum Tiba, din Belgia, Romtex, Kenia si Comprest, o parte dintre ele tot ale fratilor Nanaa".

Transfer extern de 23.000.000 dolari si 2.000.000 euro

Magistratii Sectiei a II-a a Tribunalului Bucuresti au emis, la data de 21 ianuarie 2005, mandate de arestare preventiva in lipsa, pe o perioada de 30 de zile, pe numele fratilor Ammar si Hassan Nanaa.
Potrivit procurorilor, in sarcina lor s-a retinut ca, in calitate de actionari majoritari la SC Terom SA Iasi, in perioada ianuarie 2003 - decembrie 2004, cei doi au actionat cu rea-credinta in administrarea societatii, respectiv intr-un scop contrar intereselor acesteia, favorizand astfel alte societati comerciale de care cei doi erau direct interesati, cauzand Terom un prejudiciu de peste 88 miliarde lei.
Mai mult, prin incheierea unor circuite financiare fictive, cei doi frati au creat aparenta ca au investit in SC Terom SA Iasi suma de 1.620.000 euro prevazuta ca obligatie in contractul de privatizare, cu titlu de imprumut fara dobanda pentru capitalul de lucru al societatii.
La timpul respectiv, procurorii mai precizau ca, "in urma perchezitiilor efectuate la sediile si locatiile SC Terom SA Iasi, au fost identificate documente si stampile apartinand societatilor comerciale care au fost folosite in circuitele financiare ale acestei societati, prin intermediul carora s-a sustras si spalat suma de 88 miliarde de lei".
De asemenea, Hassan Nanaa a transferat in strainatate, "sprijinit de functionari ai Bancii Internationale Romane (Sucursala Mosilor) prin folosirea de firme-fantoma care nu figureaza in evidentele Directiei Generale a Vamilor cu operatiuni de comert exterior", in perioada martie - august 2003, suma de 23.000.000 dolari SUA si 2.000.000 euro.
Dupa ce a fost citat pentru audieri si pentru a i se retine pasapoartele, avand in vedere ca se luase impotriva lui masura preventiva de a nu parasi tara, procurorii au solicitat instantei emiterea unui mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Ammar Nanaa, fiind, totodata, dat in urmarire generala si internationala pentru a fi incarcerat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.