La initiativa patronatelor, in colaborare cu Camera de Comert Americana au fost reluate, ieri, dezbaterile avand ca tema "Dialogul pentru prosperitate", actiune al carei unic scop este promovarea dialogului social. Desi nu
s-a dorit a fi pe

La initiativa patronatelor, in colaborare cu Camera de Comert Americana au fost reluate, ieri, dezbaterile avand ca tema "Dialogul pentru prosperitate", actiune al carei unic scop este promovarea dialogului social. Desi nu
s-a dorit a fi pe lista discutiilor, Codul muncii si necesitatea modificarii lui au monopolizat dezbaterea, fiecare parte implicata in proces incercand daca nu sa-si impuna, macar sa prezinte argumentele. La intalnire a fost invitat si ministrul de stat George Copos, care a reiterat ideea ca Executivul este doar un mediator in negocierile privitoare la schimbarea legislatiei muncii. "Am convingerea ca in Romania mitul precum ca angajatorul ar fi un exploatator al fortei de munca va fi abandonat. Avem nevoie de o lege mai flexibila si suntem hotarati ca alaturi de patronate si sindicate sa modificam Codul muncii. De altfel, in CES, in cadrul comisiei unice au fost identificate 8 probleme punctuale care necesita corectii. Acestea sunt: fondul de garantare a salariilor; media saptamanii de lucru de 48 de ore; flexibilitate si mobilitate in angajare si concediere; pregatirea profesionala; clauza de nonconcurenta; normele de munca si contractul colectiv de munca la nivel de ramura si national, prin negociere voluntara"- a declarat George Copos.
Posibile argumente ale necesitatii modificarii Codului muncii, argumente respinse de sindicate, in special de liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, au fost furnizate de Institutul pentru Libera Initiativa. Conform datelor regasite in Barometrul de opinie, se releva faptul ca 53 la suta dintre respondenti nu cunosc prevederile Codului muncii, iar 52 la suta dintre ei au in mica masura incredere in ideea ca sindicatele apara interesele salariatilor. Majoritatea subiectilor Barometrului se declara favorabili reintroducerii conventiilor civile, acceptand sa munceasca mai multe ore care sa fie platite. Mai mult, se considera ca prevederile contractului colectiv de munca le apara in mai mare masura interesele decat cele regasite in contractele de ramura sau la nivel national.

De la euro-optimism la euro-realism

Acelasi Barometru de opinie comandat de Institutul pentru Libera Initiativa arata ca desi romanii sustin neconditionat integrarea Romaniei in UE, ei sunt convinsi ca pe termen scurt si mediu nivelul de trai nu va cunoaste o ameliorare. Din contra. Ei considera ca scumpirile vor fi un efect important al integrarii, dar, pe de alta parte, cred ca prin acest proces vor fi atrase mai multe capitaluri straine. Alte temeri ale romanilor sunt legate de inchiderea intreprinderilor, de transformarea tarii intr-o piata de desfacere pentru economiile altor state, de cresterea impozitelor si de somaj.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.