Peste o suta de mii de persoane din toata lumea vor dona probe genetice in cadrul unui proiect ambitios de stabilire a sensurilor migratiilor oamenilor de-a lungul timpului, in cadrul unui proiect international ce va dura cinci ani. National Geograph
Peste o suta de mii de persoane din toata lumea vor dona probe genetice in cadrul unui proiect ambitios de stabilire a sensurilor migratiilor oamenilor de-a lungul timpului, in cadrul unui proiect international ce va dura cinci ani. National Geographic din Washington si grupul IBM au informat intr-o conferinta de presa ca vor colabora la realizarea acestui proiect.
Cu riscul de a starni iritarea asociatiilor antirasism si a aparatorilor drepturilor omului, proiectul vizeaza regasirea legaturilor genetice intre diferite populatii umane si trasarea unei harti a migratiei.
Echipa internationala de cercetatori din zece tari va aduna si analiza esantioane genetice a sute de mii de persoane de origini etnice diferite pentru a afla itinerariile migratorii ale stramosilor nostri, a precizat National Geographic Society.
"Este un pas inainte gigantic pentru antropologie", a declarat directorul proiectului, Spencer Wells. "ADN-ul nostru contine o istorie comuna intregii omeniri. In cursul urmatorilor cinci ani, vom descifra aceasta istorie care risca sa se piarda deoarece oamenii migreaza si se amesteca cu o viteza mult superioara celei din trecut", a adaugat acesta. Proiectul va oferi de asemenea o baza de date a geneticii umane deschisa tuturor.
Antropologii dispun de foarte putine informatii pentru a confirma teoriile despre migratiile antice sau pentru a stabili clar originile etnice ale unui grup. "Avem o idee vaga, putem specula, dar nu avem esantioanele necesare pentru a trage concluzii, a spus Wells, invitand pe toata lumea sa participe la proiect.
De pe site-ul National Geographic (www.nationalgeographic.com/genographic) se pot cumpara chituri ADN la pretul de o suta de dolari, testul putand fi efectuat acasa si trimis ulterior prin posta.
Pentru ca proiectul sa reuseasca este nevoie de utilizarea a un milion de teste, din care 1.200 au fost deja cumparate de voluntari.
Informatiile adunate ar putea preciza, de exemplu, originea triburilor amerindiene, sau confirma ca armatele lui Alexandru cel Mare au lasat urme genetice in toata Asia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.