Editurile implicate anul trecut in programul national de achizitii de carte isi vor primi banii, incepand de saptamana viitoare.
Cu o intarziere de aproape jumatate de an, plata achizitiilor de carte si publicatii aprobate, in 2004, pentru bib
Editurile implicate anul trecut in programul national de achizitii de carte isi vor primi banii, incepand de saptamana viitoare.
Cu o intarziere de aproape jumatate de an, plata achizitiilor de carte si publicatii aprobate, in 2004, pentru bibliotecile publice de catre fosta Comisie a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), va fi, in sfarsit, onorata de noua conducere a ministerului.
"Dupa ce am muncit aproape trei luni pentru a pune ordine in evidente si proceduri, am reunit, la invitatia mea, fosta comisie care a confirmat ca lista cuprinde acele titluri de carte si publicatii. Am refacut intregul parcurs in al carui final am avut si confirmarea bibliotecilor ca acele titluri se afla in inventarul lor", ne-a declarat secretarul de stat Ioan Onisei. Suma datorata editurilor se ridica la circa 8 miliarde lei, iar la capitolul "publicatii" cifra restanta atinge 2,4 miliarde de lei, potrivit lui Onisei.
Programul de achizitii de carte are drept scop ca in fiecare an sa ajunga in biblioteci titluri fundamentale. Selectia acestora este realizata de o Comisie nationala formata din 13 membri si este aprobata de ministru. Editurile trebuie sa trimita la biblioteci respectivele carti, iar ministerul deconteaza costurile. Surse din MCC sustin ca vinovata de intarzierea platilor pe 2004 ar fi vechea conducerea a ministerului, care a blocat demersurile Comisiei de achizitii, si nu aceasta din urma, care si-a facut datoria.
Referindu-se la formula in care a fost conceput noul sistem de achizitii, Onisei a tinut sa precizeze ca, in opinia sa si a conducerii MCC, "mecanismul comenzii de stat, la carte, se va desfasura tinand cont de ceea ce solicita bibliotecile si reprezinta in mod real interesele cititorilor".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.