Experti internationali implicati in programul de control al tuberculozei recomanda Romaniei abordarea unei noi strategii pentru combaterea maladiei, in conditiile integrarii in Uniunea Europeana, pentru ca, desi in ultimii ani incidenta TBC a scazut,
Experti internationali implicati in programul de control al tuberculozei recomanda Romaniei abordarea unei noi strategii pentru combaterea maladiei, in conditiile integrarii in Uniunea Europeana, pentru ca, desi in ultimii ani incidenta TBC a scazut, este inca cea mai ridicata din Europa. "Trebuie ca Ministerul Sanatatii sa gaseasca, in timp, cea mai buna strategie pentru restructurarea celor patru sanatorii si preventorii. Nu se pune problemea ca ele sa fie inchise maine, ci numai dupa o analiza a situatiei acestora", a afirmat, in acest context, profesorul Paul Stoicescu, presedintele Societatii de Pneumologie. El a explicat ca numarul de paturi pentru tuberculoza la nivel national este prea mare, ridicandu-se la circa 7000, in timp ce pentru bolile respiratorii exista cam 11.000. Potrivit profesorului Paul Stoicescu, internarile de lunga durata nejustificate, multe din cauza interpretarii incorecte, nu fac decat sa afecteze cheltuielile din cadrul Programului de control al tuberculozei. "Preventoriile si sanatoriile erau necesare in conditiile in care nu existau medicamente eficace pentru tuberculoza, iar tratamentul trebuia facut pe termen lung, cu repaus la pat si sub supraveghere. In multe tari din Europa bolnavii nu intrerup nici serviciul in cazul in care au o tuberculoza", a spus specialistul. In tara mai exista cate cinci preventorii si sanatorii, care au fost ridicate in afara localitatilor, pentru a se evita transmiterea tuberculozei. In conditiile in care s-au facut progrese in ceea ce priveste terapia acestei boli, in prezent, in doua saptamani, un bolnav nu mai prezinta un pericol pentru cei din jur si poate fi tratat si acasa. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.