Dupa ce, la sfarsitul lunii februarie, fostul edil al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a fost pus oficial sub invinuire de catre procurorii anticoruptie, ieri a venit randul altor sase persoane sa dea cu subsemnatul la sediul PNA.
Potrivit unor s
Dupa ce, la sfarsitul lunii februarie, fostul edil al Bacaului, Dumitru Sechelariu, a fost pus oficial sub invinuire de catre procurorii anticoruptie, ieri a venit randul altor sase persoane sa dea cu subsemnatul la sediul PNA.
Potrivit unor surse judiciare, acestia sunt actuali si fosti angajati ai Consiliului Local, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obtine foloase necuvenite, precum si un fost expert evaluator, acuzat de marturie mincinoasa in forma calificata, dupa ce a supraevaluat in mod intentionat valoarea
unor terenuri achizitionate de Sechelariu pe care acesta le-a schimbat cu Primaria Bacau.
Procurorii anticoruptie au pus, ieri, sub acuzare un expert evaluator si cinci consilieri din cadrul Consiliului Local Bacau, in dosarul in care Dumitru Sechelariu este cercetat in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si cu atribuirea preferentiala a unor terenuri si lucrari publice unor societati comerciale, ne-au informat surse din PNA.
Potrivit acestora, acuzatiile aduse celor sase persoane fac referire la schimburi si supraevaluari de terenuri, unul dintre cei audiati fiind expertul evaluator Viorel Radu, acuzat de marturie mincinoasa pentru ca ar fi realizat o expertiza privind doua terenuri din municipiul Bacau, estimate la 2,4 miliarde de lei, in loc de 60 de milioane de lei, cat era valoarea lor reala. Anchetatorii cerceteaza modul in care au fost achizitionate terenurile, suspectand faptul ca ar fi fost cumparate de Sechelariu in nume propriu si schimbate apoi cu Primaria Bacau.
Ceilalti cinci actuali si fosti angajati ai Consiliului Local audiati ieri de procurori, Dumitru Popa, George Bogatu, Emil Pintilie, Ilie Barzu si Vasile Dragusanu, au fost pusi oficial sub acuzare sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu scopul de a obtine foloase necuvenite.
Dumitru Sechelariu a fost audiat pentru prima data in calitate de invinuit la data de 22 februarie, fiind interogat despre modul in care, in cursul anului 2003, societatea General Proiect SA a beneficiat de 38 de contracte de proiectare pentru investitii de interes local, incasand suma de 15 miliarde de lei. La timpul respectiv, presedintele Consiliului de Administratie era sotia primarului, iar in anul 2001 pachetul de actiuni al SC General Proiect a fost achizitionat de firma Selena SRL din Bacau, societate ce apartine lui Sechelariu.
De asemenea, anchetatorii sustin ca Sechelariu ar fi fost sprijinit, in preluarea pachetului de actiuni al General Proiect, de administratorii SC Sierra Quadrante SRL Bacau - firma ce figureaza in ancheta penala privind rafinaria RAFO desfasurata de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Operatiunile de preluare a pachetului de actiuni ar fi avut ca scop nu rentabilitatea societatii, ci crearea unor oportunitati de directionare a fondurilor publice catre firme private apartinand fostului primar si unor persoane din anturajul sau.
Un alt aspect luat in calcul de anchetatori este faptul ca Sechelariu ar fi dispus lucrari de asfaltare a drumului in localitatea Casin, iar aprobarea s-ar fi facut in baza unui proiect intocmit de SC General Proiect si platit din bani publici cu 125 de milioane de lei. Fostul edil sef al Bacaului ar fi actionat fraudulos si pentru a cumpara activele SC Letea SA la un pret sub valoarea reala, prin intermediul societatii Selena, unde Sechelariu detine 92 la suta din capitalul social, sustin surse judiciare.
La jumatatea lunii februarie 2005, anchetatorii au ridicat de la Primaria Bacau mai multe fisete si bibliorafturi care cuprindeau documente referitoare la licitatiile efectuate de aceasta in perioada in care era condusa de Sechelariu.
Amintim ca, la data de 3 februarie, fostul edil al Bacaului a fost citat pentru prima oara de procurorii anticoruptie in legatura cu organizarea unor licitatii in care ar fi fost favorizate mai multe societati, fiind cercetat de procurorii Sectiei a II-a ai Serviciului Anchete Speciale, precum si de ofiteri de Politie Judiciara si specialisti din PNA, pentru mai multe infractiuni conexe faptelor de coruptie in legatura cu organizarea unor licitatii, precum si atribuirea de terenuri si lucrari preferentiale unor societati comerciale.
Potrivit unui comunicat al PNA din acel moment, "anchetatorii detin date si indicii conform carora, in exercitarea atributiilor de serviciu, in perioada in care a detinut functia de primar, Dumitru Sechelariu ar fi comis, cu buna-stiinta, mai multe ilegalitati si incalcari ale legislatiei privind Administratia Publica, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite". Desi a fost citat oficial de procurori pentru a i se aduce la cunostinta probele in acest dosar, care, potrivit unor surse, ar cuprinde nu mai putin de 12 volume, initial Dumitru Sechelariu nu s-a prezentat la audieri, motivandu-si absenta prin faptul ca avocatul sau este bolnav. Atunci, procurorii PNA au decis ca Sechelariu sa fie dat in consemn la frontiera pentru a evita posibilitatea ca acesta sa fuga din tara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.