Carnea si laptele vacilor clonate sunt comestibile, sugereaza un studiu al oamenilor de stiinta, citati de cotidianele britanice.
In cadrul acestui studiu se examineaza proteinele si nutrientii din laptele si carnea animalelor clonate si marche
Carnea si laptele vacilor clonate sunt comestibile, sugereaza un studiu al oamenilor de stiinta, citati de cotidianele britanice.
In cadrul acestui studiu se examineaza proteinele si nutrientii din laptele si carnea animalelor clonate si marcheaza inceputul unor cercetari de proportii care vor sa se finalizele cu aprobarea globala a consumului produselor provenite de la animalele clonate.
In America si in Japonia, sute de animale de elita - cum ar fi taurii de rasa - au fost deja clonate si exista in jur de o mie de astfel de exemplare in intreaga lume, a declarat profesorul Xiangzhong (Jerry) Yang, directorul Universitatii Centrului de Biologie regenerativa din Connecticut. "Am realizat comparatii detaliate a compozitiei laptelui si carnii care proveneau de la animale reproduse natural si de la cele clonate. Nu am descoperit diferente semnficative", a declarat directorul Yang.
Impreuna cu dr. Cindy Tian, dr Chikara Kubota si colegii de la institutul Kagoshima Prefectural Cattle Breeding Development, din Japonia, el a clonat un taur de rasa de 17 ani (crescut pentru carne) si o vaca Holstein prin aceleasi metode prin care a fost clonata si oaia Dolly. Dupa aceea, cercetatorii au comparat carnea si laptele clonelor cu cele provenite de la animale de aceeasi varsta si aceeasi rasa, dare care erau obtinute prin reproducere naturala.
Analiza proteinelor, a grasimii si a altor variabile a dezvaluit ca nu exista diferente semnificative intre aceste produse naturale sau clonate.
Una dintre motivele pentru care astfel de studii nu s-au mai facut este ca animalele clonate trebuie sacrificate pentru a se stabili calitatea carnii, ceea ce implica un efort mai mare de a crea clone.
Profesorul Yang a declarat ca "cele doua clone pe care le-am sacrificat in Japonia sunt primele clone ucise din lume, clone nascute in 1998. A fost o decizie trista, insa a fost foarte necesara pentru societate".
Oamenii de stiinta au examinat carnea clonelor dupa 100 de criterii de calitate, iar in proportie de 90% nu s-au descoperit variatii notabile. Cu toate acestea, opt variabile legate de grasimi si acizi grasi erau semnificativ mai mari in cazul carnii provenite de la clone, conform standardelor industriale. "Este mai mult decat ne-am fi asteptat", a declarat profesorul Yang, care a explicat ca in Japonia carnea animalelor care contine mai multa grasime sau acizi grasi este mai apreciata.
Studiile actuale vin intr-o perioada in care Agentia de Autorizare a alimentelor si medicamentelor din Statele Unite ale Americii (FDA) este nevoita sa se decida daca va aproba sau nu ca produsele obtinute de la animalele clonate sa fie comercializate pentru consum uman.
"Datele oferite de studiile noastre ofera o baza de informatii pentru societatea care isi face probleme in legatura cu alimentele provenite de la animalele clonate. Acesta este un studiu pilot care va oferi o baza de date pentru alte experimente viitoare, care vor implica un numar mai mare de clone, cu fonduri genetice diferite", a mai declarat profesorul Yang.
In anul 2001, FDA a denumit un comitet de la Academia Nationala de Stiinte pentru a identifica problemele legate de siguranta acestor produse provenite de la animalele clonate. Atunci, comisia a stabilit ca "exista putine motive de ingrijorare", dar ca sunt inca putine informatii. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.