Parlamentul European nu se va opune aderarii Romaniei la Uniunea Europeana atata vreme cat va putea sa joace un rol important in acest proces. Cu doar doua zile inainte de votul pentru Tratatul de aderare a Romaniei, Parlamentul European a adoptat o

Parlamentul European nu se va opune aderarii Romaniei la Uniunea Europeana atata vreme cat va putea sa joace un rol important in acest proces. Cu doar doua zile inainte de votul pentru Tratatul de aderare a Romaniei, Parlamentul European a adoptat o motiune in care conditioneaza aprobarea documentului de implicarea sa in cazul posibilei recurgeri la clauzele de salvgardare.
Cererea Legislativului european nu este o noutate, insa pana acum europarlamentarii au obtinut numai promisiuni, nimic oficial. De altfel, potrivit procedurilor, clauza de salvgardare poate fi activata doar la propunerea Comisiei Europene, fapt ce a dus la nemultumirea membrilor PE care considera ca rolul lor este diminuat considerabil. Trebuie amintit ca la incheierea negocierilor Romania a acceptat, pe langa trei clauze de siguranta comune cu Bulgaria, inca 11 suplimentare, referitoare la domeniile Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.
Orice neindeplinire a angajamentului poate duce la amanarea cu un an a aderarii efective la Uniunea Europeana.
Parlamentul European precizeaza, in motiunea data ieri publicitatii, ca va vota rezolutia privind aderarea Romaniei la UE, care recunoaste eforturile realizate de Bucuresti in perspectiva aderarii, dar subliniaza necesitatea continuarii acestora, in special in privinta Justitiei si Afacerilor Interne si a luptei impotriva coruptiei.
Parlamentul "va continua sa urmareasca indeaproape procesul care va duce la aderarea Romaniei in ianuarie 2007 si cere Comisiei sa ii ofere informari regulate cu privire la masura in care autoritatile romane isi onoreaza angajamentele din Tratatul de Aderare si subliniaza faptul ca "aproba Tratatul de Aderare cu conditia ca atat Consiliul, cat si Comisia sa implice deplin Parlamentul in luarea deciziilor" in cazul recurgerii la clauza de salvgardare, se mai arata in textul documentului.

Reforma de tipul "ucide sau vindeca"

Parlamentul European considera ca "obiectivul comun este realizarea celor mai bune pregatiri posibile pentru aderarea Romaniei la Uniune", recunoscand ca amploarea reformelor aplicate de Romania in vederea aderarii este remarcabila, tinand cont de restantele uriase care au trebuit depasite in domeniile economic, politic si social.
Motiunea apreciaza ca efortul urias facut de Romania in timpul procesului de transformare merita recunoastere, meritul fiind in principal al populatiei care a suportat, cu multa rabdare, un proces de reforma politica si economica de tip "ucide sau vindeca".
Textul remarca si faptul ca perspectiva aderarii a actionat ca un catalizator pentru schimbare, determinand cea mai mare parte a fortelor politice sa sustina un proiect devenit obiectiv strategic al Romaniei.

Coruptia submineaza inca viata socio-economica si politica

"Progresele realizate de Romania fac posibila incheierea negocierilor, dar eforturile de remediere a deficientelor identificate de Raportul din 2004 al Comisiei si rezolutia din 16 decembrie a Parlamentului European trebuie continuate atat inainte, cat si dupa aderare, in special in domeniile Justitiei si Afacerilor Interne, in ceea ce priveste combaterea coruptiei si a criminalitatii organizate, precum si controlul granitelor, in domeniul Concurentei, referitor la ajutoarele de stat, si in domeniul Mediului, prin implementarea legislatiei in toate sectoarele si alinierea la legislatia orizontala", se precizeaza in textul motiunii.
Parlamentul European subliniaza necesitatea continuarii luptei impotriva coruptiei, in special a coruptiei la nivel inalt, care, in pofida eforturilor de data recenta, submineaza in continuare viata socio-economica si politica a tarii, afectand imaginea Romaniei in cadrul comunitatii internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.