Veniturile incasate in urma actiunilor de executare silita intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in primul trimestru al anului au fost cu 26,15 la suta mai mari fata de aceeasi perioada a anului recut, a declarat vicepresedi

Veniturile incasate in urma actiunilor de executare silita intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in primul trimestru al anului au fost cu 26,15 la suta mai mari fata de aceeasi perioada a anului recut, a declarat vicepresedintele institutiei, Daniel Chitoiu, in cadrul unui seminar organizat de ANAF la Brasov.
Chitoiu a precizat ca in perioada 1 ianuarie - 31 martie executarea silita a adus un aport la veniturile bugetare de 16.645,9 miliarde lei, ceea ce reprezinta 9,36 la suta din totalul veniturilor incasate. In luna martie, realizarile obtinute prin executare silita la nivelul bugetului consolidat au depasit cu 91,63 la suta sumele incasate in luna februarie, a mai spus vicepresedintele ANAF. Potrivit datelor comunicate recent de Ministerul Finantelor Publice, veniturile incasate la bugetul de stat in primul trimestru au depasit cu 1,9 la suta nivelul consemnat in perioada similara a anului anterior. Totalul veniturilor bugetare a avansat de la 110.828 miliarde de lei la 113.098,3 miliarde de lei.
Numai din controalele efectuate in primul trimestru al anului in curs, inspectorii ANAF au stabilit sume suplimentare de 4.093,1 miliarde lei, de incasat, la bugetul statului. Din acest total, diferentele de impozite si taxe plus dobanzile si penalitatile insumeaza 3.088,4 miliarde lei, contributiile sociale, 706,4 miliarde lei, amenzile contraventionale, 101 miliarde lei, iar confiscarile, 197,3 miliarde lei. De asemenea, mai exista peste 626 de sesizari penale pentru recuperarea unui prejudiciu de 874,7 miliarde de lei. Cu ocazia inspectiilor facute s-a incasat suma de 741,7 miliarde de lei, diferenta urmand sa fie recuperata de personalul ANAF.

Persoanele care nu depun la timp declaratiile de venit pierd deducerile

Persoanele care nu depun la timp declaratiile de venit aferente anului 2004 pierd facilitatile fiscale prevazute, conform Suzanei Chiriac, sef serviciu la ANAF. Facilitatile fiscale acordate persoanelor fizice vizeaza deducerea cheltuielilor pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, destinate reducerii pierderilor de caldura, in limita sumei de 15 milioane lei anual, si a primelor de asigurare pentru locuinta de domiciliu, in limita echivalentului a 200 de euro pe an. Deducerea primei de asigurare pentru locuinta de domiciliu este pentru anul 2004 de 8.106.422 lei, tinandu-se cont de cursul mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru euro. Termenul-limita pentru depunerea declaratiilor de venit este 15 mai 2005. Actiunea de trimitere prin posta a formularelor de declaratii de venit se desfasoara intre 1 si 15 aprilie.

Finantele solicita falimentul a peste 4.200 de companii

Directiile generale ale Finantelor Publice teritoriale au solicitat in instanta deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment pentru 4.145 de societati mici si mijlocii si 58 de societati mari, monitorizate de Fondul Monetar International (FMI). Pentru societatile mici si mijlocii obligatiile de plata se ridica la 14.029 miliarde lei, iar pentru cele mari, la 18.701 miliarde lei. Cele mai mari sume trebuie recuperate in judetele Ilfov, 1.654 miliarde lei, Gorj, 1.379 miliarde lei, si Brasov, 900 miliarde lei.

Impozite pe sex si pe manele

Prostitutia este o afacere ca oricare alta si trebuie legalizata si impozitata, a declarat, sambata, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). "Personal cred ca prostitutia trebuie legalizata si impozitata. Cred ca ar fi o sursa foarte buna de venituri bugetare", a spus Bodu. Cu impozitul pe profit lucrurile sunt clare, insa probabil vor aparea probleme la incadrarea intr-o anumita categorie a veniturilor angajatelor. Seful Fiscului a pus ochii si pe cantaretii de manele. El a declarat ca va delega agenti fiscali pentru a "monitoriza" castigurile manelistilor de la nunti sau botezuri. "Au castiguri foarte mari, dar nu le declara niciodata. Trebuie sa plateasca si ei impozite ca si ceilalti contribuabili", a afirmat Bodu. In alta ordine de idei, presedintele ANAF a spus ca in cel mult doua luni va fi emis un ordin ce va contine lista tuturor firmelor interne inactive. Lista va fi folosita de Vama, ANAF si Garda Financiara pentru a ingusta caile de evaziune fiscala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.