Berlinul a gazduit, ieri, prima Conferinta Internationala Anti-Graffiti, participantii cautand o cale pentru a opri avantul tinerilor inarmati cu spray-uri. Atunci cand vine vorba de graffiti, pentru unii oameni este vorba de arta iar pentru altii es
Berlinul a gazduit, ieri, prima Conferinta Internationala Anti-Graffiti, participantii cautand o cale pentru a opri avantul tinerilor inarmati cu spray-uri. Atunci cand vine vorba de graffiti, pentru unii oameni este vorba de arta iar pentru altii este vorba de vandalism. Cei aproximativ 200 de participanti la conferinta de la Berlin au discutat despre modurile de combatere a graffiti-ului dar si despre o modificare a legilor, care sa impuna penalizari mai mari pentru cei care strica proprietatile publice sau private. Conferinta, organizata de asociatia berlineza "Noffiti", a adunat oameni din toata Germania, din sapte tari europene si din Statele Unite ale Amercii. Conform Noffiti, pagubele cauzate anual de amatorii de graffiti sunt estimate la 500 de milioane de euro, numai in Berlin fiind cheltuite 50 de milioane de euro pentru a curata dupa "scriitori" - asa cum isi spun autorii graffiti-urilor. Participantii la conferinta au studiat modelul tarilor scandinave, a caror strategie de "toleranta zero" a dat rezultate foarte bune. Asftel, aici, graffiti-urile sunt curatate cat de repede posibil de autoritatile locale, de obicei in cel mult 48 de ore. "Asta ii descurajeaza pe utilizatorii de spray-uri pentru ca cei mai multi isi doresc ca ceea ce fac sa dureze cat mai mult in timp. Cred ca oamenii s-au saturat de vandalism, dar trebuie sa ajugem la un consens in aceasta problema. Succesul tarilor nordice se datoreaza si faptului ca toate partidele s-au implicat in lupta impotriva acestui fenomen", a declarat Karl Hennig, fondatorul grupului Noffiti, precizand ca nordicii sunt condamnati si la cate doi ani de inchisoare pentru ca mazgalesc peretii.
La conferinta, politicieni germani din diferite partide si state federale si-au exprimat dorinta de a-i anihila pe fanii graffiti-ului prin mijloace legale si au anuntat ca vor cere camerei superioare a Parlamentului sa mareasca amenzile si pedepsele pentru cei care utilizeaza spray-ul cu vopsea. Cu toate acestea, nu toata lumea doreste pedepsirea amatorilor de graffiti. Organizatia de tineret a Partidului Ecologist din Germania a criticat dorinta de "criminalizare", fiind de parere ca legile ar face prea putin pentru descurajarea tinerilor, dar ca ii va transforma pe acestia intr-o noua clasa de contravenienti. "Ar trebui sa consideram graffiti-ul o simpla greseala nevinovata a societatii", a declarat Stephan Schilling, putratorul de cuvant al tineretului "Verde".
Daca noile legi vor fi adoptate, viata celor aproximativ 8000 de "scriitori" activi din Germania va deveni foarte grea. Frank Lammer, unul dintre cei mai cunoscuti autori de graffiti din Berlin care a scapat de ilegalitate acceptand sa acopere peretii cu arta lui, contra unor sume de bani, crede ca tot ce se intampla acum nu ii va ajuta cu nimic pe militantii impotriva graffiti-ului. "Trebuie sa ajungem cumva la un dialog. Daca nu, fiecare dintre cele doua parti va apela la metode cat mai radicale pentru a-si atinge scopurile", a spus el, amintind ca, nu cu foarte mult timp in urma, graffiti-urile facute pe partea vestica a Zidului Berlinului erau foarte admirate si vazute ca un semn al libertatii de expresie din vest.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.