Sase angajati ai West Bank SA, dintre care trei cu functii de conducere, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie din Slobozia, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni cu privire la acordarea si utilizarea ilegala de creditein cu
Sase angajati ai West Bank SA, dintre care trei cu functii de conducere, au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie din Slobozia, sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni cu privire la acordarea si utilizarea ilegala de creditein cuantum de aproape 52 de miliarde de lei.
In fapt, presedintele Cornel Pirtea, vicepresedintele Anca Ioan Mihail, directorul Elena Manea, inspectorii de credite Ionel Vasilescu si Stelian Tipa, precum si seful Departamentului Credite, Alexandru Cristea, toti din cadrul West Bank Slobozia, folosindu-se de calitatea de membri ai Comitetului de Credit si Risc, au procedat, in perioada noiembrie - decembrie 2001, la acordarea mai multor credite pentru "nevoi temporare", respectiv "descoperire de cont" cu incalcarea normelor bancare si ale legislatiei in vigoare. Mai mult, respectivii au determinat si au ajutat mai multe societati comerciale cu profil agricol, in mod intentionat, sa accepte utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost solicitate.
Potrivit procurorilor, desi cele doua tipuri de credite aveau ca termen de rambursare maximum 360 de zile, timp in care trebuiau achitate si dobanzile aferente, acestea au fost prelungite ilegal de catre Elena Manea, Ionel Vasilescu si Stelian Tipa.
In speta, opt dintre societatile comerciale cu profil agricol care au beneficiat de aceste credite aveau numeroase restante la data scadentei de rambursare totala. Cu toate ca, potrivit reglementarilor bancare, inculpatii trebuiau sa treaca la executarea garantiilor, acestia au acceptat incheierea unor acte aditionale, Manea, Vasilescu si Tipa hotarand prelungirea termenului de restituire cu inca 360 de zile. Acest lucru a fost facut la propunerea lui Cornel Pirtea si a Ancai Ioan Mihail in scopul neachitarii din surse proprii a creditelor nerambursate la scadenta, al incasarii profitului din comision si a bonificatiei de 70% ce se cuvenea clientului in caz de restituire la termen.
Mai mult, Elena Manea a contactat patru dintre cele opt societati debitoare, carora le-a propus sa solicite alte credite pentru "nevoi speciale", din care sa achite restantele primelor imprumuturi obtinute, prejudiciind, prin obtinerea ilegala si necuvenita a unor sume de la Fond, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Procurorii anticoruptie mai precizeaza ca, pentru a crea o aparenta de legalitate, Manea si Vasilescu "au atestat, in mod nereal, utilizarea creditelor in scopul procurarii de produse agricole, fiind indus in eroare ministerul de resort".
Din probele administrate in cauza, procurorii au stabilit ca, in scopul obtinerii unui folos injust, Manea, Pirtea si Anca Mihail au prezentat o situatie de fapt nereala, motiv pentru care sunt cercetati pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
De asemenea, Cornel Pirtea a participat, in calitate de presedinte al West Bank SA, la trei sedinte ale Comitetului de directie si cinci ale Comitetului de credit si risc, volumul creditelor aprobate fiind de aproape 44 miliarde lei. Elena Manea, care la data respectiva era director la West Bank - Sucursala Bucuresti, a participat la toate cele 13 sedinte ale Comitetului de credit si risc prin care a fost aprobata intreaga suma de aproape 52 miliarde lei, cu titlu de credite.
Acordarea si utilizarea creditelor a fost decizia exclusiva a celor sase, intreaga activitate infractionala avand drept scop nerestituirea la fond a creditelor si dobanzilor aferente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.