Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a reclamat ieri, in Comisia juridica, lipsa de transparenta a Guvernului Nastase in procesul de negociere a despagubirilor pe care statul roman trebuie sa le acorde Casei Regale. "Nimeni din guvernul anterior nu e in
Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a reclamat ieri, in Comisia juridica, lipsa de transparenta a Guvernului Nastase in procesul de negociere a despagubirilor pe care statul roman trebuie sa le acorde Casei Regale. "Nimeni din guvernul anterior nu e in stare sa ne prezinte un dosar cu negocierile care s-au purtat. Am inteles ca de acest lucru s-au ocupat Eugen Bejinariu si Serban Mihailescu. Trebuie vazut pana unde a mers mandatul lor de negociatori si ce a implicat el", a spus Taracila, a carui pozitie a fost adoptata de toti senatorii juristi. Lipsa datelor privind negocierile a fost recunoscuta si de ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, care a precizat ca nu exista nici o minuta privind discutiile dintre cele doua parti, ci doar o nota si un memorandum in care se stabileste suma de 30 milioane de euro ca valoare totala a despagubirilor. "Tranzactia a fost efectuata in sistemul gentleman's agreement", a spus Olteanu.
Cei mai vehementi, senatorii opozitiei
Dezbaterea proiectului guvernamental a fost anevoioasa, majoritatea senatorilor avand propuneri de amendare. Cei mai vehementi s-au dovedit a fi din nou senatorii PSD, care au anuntat ca nu il vor sustine si au cerut chiar retragerea proiectului de catre Guvern. Principalul argument a fost acela ca actul guvernamental este discriminatoriu fata de cetatenii Romaniei, in sensul ca Regele Mihai I beneficiaza de o lege separata pentru despagubiri. Desi au recunoscut ca se afla intr-o "situatie delicata" prin faptul ca proiectul a fost initiat de propriul Guvern, senatorii PSD au sustinut ca solutia legala trebuia stabilita in justitie in baza Legii 10, care restituie in natura ceea ce este posibil, iar pentru ceea ce nu poate fi restituit prevede despagubiri in limita unui plafon. Pe de alta parte, senatorul PRM Liviu Bindea a cerut ca statul roman sa actioneze Casa Regala in instanta pentru a fi stabilite si datoriile pe care le are familia regala fata de stat.
Proiectul a fost contestat si de senatorii Coalitiei guvernamentale, Norica Nicolai anuntandu-si intentia de a-l amenda in sensul excluderii mostenitorilor familiei regale (Principesa Margareta si Principele Radu) de la posibilitatea folosirii gratuite, pe durata intregii vieti, a Palatului Elisabeta. Folosirea gratuita a Palatului este acordata in baza legii privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului, si numai fostul suveran a avut aceasta calitate, a explicat Norica Nicolai. Dupa parcurgerea primelor doua articole din actul normativ, senatorii juristi au decis amanarea discutiilor pentru sedinta din saptamana viitoare urmand ca pana la termenul stabilit, 27 aprilie, sa se pronunte pe marginea proiectului guvernamental. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.