Mihai Popescu, secretarul general al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), ii anunta pe bucuresteni ca repartitoarele montate la calorifere au dovedit, in aceasta iarna, scaderea consumului de energie termica cu pana la 64,5%. Ec
Mihai Popescu, secretarul general al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), ii anunta pe bucuresteni ca repartitoarele montate la calorifere au dovedit, in aceasta iarna, scaderea consumului de energie termica cu pana la 64,5%. Economia la bani a fost constatata comparand factura RADET de la apartamentele dintr-un bloc echipat cu asemenea instalatii si cele dintr-un bloc fara repartitoare. Cu toate aceste beneficii aduse de repartitoarele de cost, in special pe perioada sezonului rece, proprietarii de apartamente nu s-au grabit sa apeleze la asemenea echipamente. De vina au fost lipsa banilor si a informatiei. Incepand de anul viitor insa, toti abonatii regiei vor fi obligati, potrivit legii, sa-si monteze in apartamente repartitoare de cost si robinete la fiecare calorifer. Potrivit HG nr. 933/2004, sarcina contorizarii la nivel de scara sau imobil revine furnizorilor de energie termica si se realizeaza din fondurile proprii ale acestora, in timp ce contorizarea individuala la nivel de apartament trebuie realizata de catre proprietarii locuintelor. Costul repartitoarelor este de circa 1,5 milioane de lei pentru un calorifer, si se pot achita in 24 de rate.
Montarea repartitoarelor de cost in apartamente asigura o reducere a consumului de energie termica (apa calda si caldura) intre 23,5 si 40%, ne-a declarat Mihai Popescu. "Am obtinut aceste date comparand costul incalzirii si apei calde la doua blocuri contorizate, unul cu repartitoare si altul fara, la factura din luna decembrie 2004. Astfel, valoarea facturii pentru un apartament cu doua camere si trei persoane, situat in Bl. 37 din Str. Frumusani nr. 2, unde s-au montat repartitoare, este de 931.711 lei, comparativ cu un apartament similar, dar fara repartitoare, din Bl. 18, din Aleea Vergului, unde factura a fost de 1.218.388 lei. Economia este, in acest caz, de 23,5%. La un apartament cu doua camere, locuit de doua persoane, economia este si mai mare, de 46,3%, valoarea facturii situandu-se la 564.308 in blocul cu repartitoare si la 1.052.692 lei in cel fara. La trei camere locuite de o singura persoana, economia inregistrata a fost de 42,6%, respectiv diferenta de la 577.855 lei - factura apartamentului cu repartitoare - la 1.007.935 lei - factura din cel fara repartitoare", ne-a precizat secretarul general al RADET. In ciuda avantajului evident, doar un procent nesemnificativ dintre bucuresteni si-a montat, pana in prezent, repartitoare de cost si robinete la fiecare calorifer din apartament, adica aproape 25.000 din totalul celor aproximativ 600.000 de abonati ai RADET. "Montarea acestor echipamente nu este folosita din cauza necunoasterii avantajelor care le confera si a posibilitatilor financiare limitate. In plus, pentru a monta repartitoare de cost la fiecare calorifer de apartament, blocul respectiv trebuie sa fie contorizat individual sau la nivel de scara, iar 80% dintre proprietarii de apartamente sa solicite contorizarea consumului de caldura. Obligativitatea ca cel putin 80% dintre locatari sa-si puna repartitoare de cost este o necesitate tehnica, pentru a se face o aproximare a consumului pentru apartamentele care nu-si monteaza repartitoare si robinete termostatice", a mai spus reprezentantul RADET. Instalarea repartitoarelor de cost si a robinetelor termostatice se face in orice perioada a anului, indiferent de sezon, pe baza reglementarilor stabilite de ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodarie Comunala), in Ordinul nr. 233 din 30 august 2004, care prevad incheierea de conventii individuale, o data cu noile contracte semnate cu RADET. Montarea repartitoarelor si a robinetelor se face de catre societati acreditate de ANRSC, efortul financiar fiind de aproximativ 1,5 milioane lei pentru fiecare calorifer din apartament. Guvernul a stabilit, prin HG nr. 933/2004, obligativitatea proprietarilor de apartamente de a-si monta contoare individuale de energie termica sau repartitoare de costuri, ca o solutie de reducere a cheltuielilor de incalzire si de facturare corecta a consumului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.